Forrás: Magyar Rádió

A fokhagymának akkor lesz igazán fokhagymaszaga, ha megsértjük a gerezdjét. Ugyanis a benne elkülönítve meglevő alliináz és alliin ekkor allicinné egyesül, és ez adja azt a félreismerhetetlen szagot.

De ez a vegyület nem csak erről híres, hanem arról is, hogy sejtpusztító hatása van. Csak éppen hamar elbomlik, tehát amikor megesszük, akkor már nem károsítja a sejtjeinket. Az izraeli Weizman Intézetben viszont éppen azt vizsgálják – már hosszú évek óta -, hogyan lehetne mégis megtartani a sejtölő hatását, vagyis a két alkotórészt valahogy a rákos sejtekben egyesíteni. Azt csinálták, hogy az alliináz enzimet egy antitesthez kapcsolták, és olyan egerekbe oltották, amelyeket emberi nyirokcsomó-rák sejtjeivel fertőztek meg. Az ily módon felfegyverzett antitestek rátapadtak a rákos sejtekre. És ekkor injekciózták be a másik alkotóelemet, az alliint. Az így létrejövő allicin három nap alatt a rákos sejtek 85-96 százalékát elpusztította.

Comments are closed.