Forrás: NOL

Z. L., 2005. április 30. 00:00

Rónai András A Valahol Európában Ficsúrjának ismertük meg, és számunkra meg is maradt annak. Ennek több véletlen az oka. Rónai András 1932-ben Budapesten született. Színészkedni Lakner Artúr híres gyerekszínházában kezdett.

A Valahol Európában sikere után nagy magyar színész is válhatott volna belőle. Szirtes László, a film producere azonban azt mondta neki: Kár a maga tehetségét ebben a rendszerben elpazarolnia. Vándoroljon ki Palesztinába, magából ott kiváló héber színész válik.

A Művész Színház műsoráról pedig Várkonyi Zoltán levette a darabot, amelyre szerződtette. Így aztán 1949-ben valóban elhagyta az országot, s valóban Izraelben lett jelentős színész. A katonaságnál ugyanis a tábori színházhoz vezényelték, minthogy Izraelbe is eljutott a Valahol Európában. 1963-ban került az izraeli nemzeti színházhoz, a Habimához, amelynek vezető színészeként mintegy kétszáz szerepet játszott el. Emellett negyven izraeli, amerikai és német filmben szerepelt. A magyar színjátszástól egészen Izraelben sem tudott elszakadni, létrehozott egy színházat, ahol nyaranta magyar színészek játszottak.

Első színészsikerei fölötti örömében nevét Avrahamra változtatta. Nekünk Ficsúr marad.

Comments are closed.