Forrás: NOL

Népszabadság Online, 2005. április 29. 11:00

Magyarország ausztráliai nagykövetsége nem tudja, hogy hol tartózkodik a háborús bűnökkel gyanúsított Zentai Károly (Charles Zentai).

A külképviselet nem tudja sem megerősíteni, sem cáfolni azt a sajtóhírt, amely szerint az ausztrál-magyar állampolgárságú idős férfi elindult Magyarországra – közölte Fodor Lajos, Magyarország ausztráliai nagykövete pénteken.

Lapunk az ausztrál televízió 10-es csatornájának csütörtöki hírmagazinjára hivatkozva azt írta, hogy Zentai elindult Magyarországra. A Népszabadság sydney-i tudósítója szerint a 86 éves férfi fényképével illusztrált beszámoló kész tényként kezelte, hogy az egykori magyar katonatiszt Budapestre indult.

Fodor Lajos az MTI-nek pénteken telefonon elmondta, hogy a hír kapcsán már többen, így hivatalos szervektől is hívták a nagykövetséget Magyarországról. A nagykövetségnek azonban nem volt és jelenleg sincsen semmiféle kapcsolata Zentai Károllyal, így nincs is tudomása arról, hogy a háborús bűnökkel gyanúsított férfi elindult Magyarországra.

A diplomata beszámolt arról is, hogy a nagykövetség március végén átadta a magyar Igazságügyi Minisztérium Zentaira vonatkozó hivatalos kiadatási kérelmét az illetékes ausztrál hatóságoknak, de válasz még nem érkezett erre a kérelemre. Hamisnak nevezte azt az információt, amely szerint az ausztrál hatóságok már elbírálták és aláírták a kiadatási kérelmet.

„Mi erről nem tudunk, legalábbis ide (a nagykövetségre) ilyen információ nem érkezett” – mondta Fodor Lajos. Hozzátette, hogy a nagykövetség hivatalos csatornákon keresztül tudna arról, ha az ausztrál hatóságok intézkedése nyomán az ausztrál-magyar állampolgár Zentai Károlynak Magyarországra kellene utaznia.

A nagykövet azt nem tudta megmondani, hogy a canberrai kormány mennyi idő elteltével hoz döntést a kiadatási kérelemről. Chris Ellison ausztráliai igazságügy-miniszter még szerdán megerősítette a kiadatási kérelem hivatalos benyújtását, de azt ő sem közölte, hogy az ausztrál kormány mikor dönt.

A magyar diplomata megjegyezte egyébként, hogy a magyar és az ausztrál fél abban állapodott meg, a kiadatási kérelem elbírálásáig egyik fél sem nyilatkozik az ügyben.

Az Ausztrália nyugati részén, Perthben élő 86 éves Zentait azzal gyanúsítják, hogy 1944. november 8-án a magyar hadsereg katonájaként több társával együtt megkínzott és megölt egy zsidó fiatalembert, mert az nem viselte a sárga csillagot. A Fővárosi Bíróság katonai tanácsa nemzetközi elfogatóparancsot adott ki Zentai ellen, s ezt követte a hivatalos kiadatási kérelem.

A zsidók elleni bűncselekményekben vétkes náci háborús bűnösök felkutatására alakult Simon Wiesenthal központ nácivadászai jutottak Zentai nyomára az igazságszolgáltatás elől még mindig bujkáló háborús bűnösök felkutatását célzó „Utolsó esély” elnevezésű kampány keretében. A kampány során eddig mintegy háromszáz gyanúsítottat azonosítottak. (MTI)

Comments are closed.