Forrás: NOL

Munkatársunktól, 2005. április 29. 00:00

A háborús bűnökkel gyanúsított, ausztrál-magyar állampolgárságú Zentai Károly elindult Magyarországra – jelentette az ausztrál televízió 10-es csatornája tegnap esti hírmagazinjában. Mint lapunk sydneyi tudósítója írja: a 86 éves férfi fényképével illusztrált tudósítás kész tényként kezelte, hogy az egykori magyar katonatiszt Budapestre indult.

A hír némileg meglepő, hiszen a napokban lapunk is megírta: az ausztrál igazságügyi tárca vizsgálja, hogy kiadható-e Zentai a magyar igazságszolgáltatásnak. A kiadatást – hangoztatták a helyi hatóságok – befolyásolhatja a magyar származású férfi idős kora, s nem túl jó előjel, hogy Ausztrália még soha nem adott ki senkit háborús bűnök elkövetésének gyanúja miatt. Ha Zentai ezek után mégis repülőgépre szállt, azt feltehetően saját elhatározásából tette.

Németh Lajos, azORFK sajtóosztályának vezetője kérdésünkre közölte, hogy folyamatban lévő ügyről nem áll módjában részletes tájékoztatást adni. Általánosságban elmondta: a rendőrség szerepe ilyen esetekben arra korlátozódik, hogy a gyanúsítottat átveszi a külföldi hatóságtól, és átadja az ügyben eljáró ügyészi szervnek.

Mint ismeretes: Karsai László történész tájékoztatta a jeruzsálemi székhelyű, nácivadász Simon Wiesenthal központot Zentai Károly hollétéről. A professzor kutatásai alapján bizonyítva látja, hogy Zentai 1944 őszén közreműködött egy budapesti zsidó fiatalember meggyilkolásában. Az idős férfi ellen március 2-án adott ki nemzetközi elfogatóparancsot a Fővárosi Bíróság Katonai Tanácsa.

Comments are closed.