Forrás: NOL

Szamosközi Péter, 2005. április 29. 00:00

Készül a festménymásolat Válasszon festményt, nyomtattassa ki, majd vigye haza – így lehetne összefoglalni a bécsi Szépművészeti Múzeum (Kunsthistorisches Museum) most indult, Európában is egyedülálló szolgáltatásának lényegét.

A Hewlett-Packard (HP) amerikai és az Espro izraeli informatikai cég közös fejlesztése nyomán ugyanis egy teljesen új megoldást sikerült bevezetni a bécsi múzeumban, melynek segítségével minden látogató saját maga állíthat össze egy katalógust közel kétszáz kiállított festmény alapján. A kiválasztott képeket azután – tartós és jó minőségű papírra nyomtatva – haza is vihet, mintegy kettő-négyezer forintért.

Mindehhez csak egy mobiltelefon nagyságú készülékre van szüksége (ezt a bejáratnál lehet kérni), melynek segítségével a megadott műalkotásokról nemcsak rövid ismertetőt lehet hallgatni, de akár el is lehet tárolni, melyekből szeretne majd az illető a kijáratnál nyomtatott változatot is kapni – természetesen a kísérőszövegekkel együtt.

Bár hasonló rendszer már működik a londoni National Galleryben is, a szigetországban azonban egyrészt nem lehet kísérőszöveget hallgatni maguknál az alkotásoknál, másrészt csak a kijáratnál lehet választani, mely festményekből szeretnénk nyomtatott másolatot kapni.

Hazánkban a budapesti Szépművészeti Múzeum szeretne a bécsihez hasonló rendszert bevezetni – várhatóan azonban erre legkorábban is csak jövő nyáron kerülhet sor.

Comments are closed.