Filmajánló

sofar, 2005. április 28. 22:33  JNA24 médiafigyelő, NOL Add comments

Forrás: NOL

Munkatársunktól, 2005. április 29. 00:00

Jelenet ‘A legyőzhetetlen’ című filmből

A legyőzhetetlen

E film vetítésének napján a második világháború befejezéséről emlékezik meg a világ. Hatvan éve, 1945. május 8-án Európában végleg elhallgattak a fegyverek, a győztesek és vesztesek aláírták a fegyverszüneti egyezményt. A béke győzött, de a vesztes az egész civilizáció lett, mert a harcok és a haláltáborok emlékét sokáig nem tudja kiheverni és feldolgozni a világ. Werner Herzog, az európai filmművészet egyik jelentős alakja, hosszú szünet után tért vissza A legyőzhetetlen című alkotásával a mozikba. A köztes időszakban a televíziónak dolgozott. A 2001-ben készült új játékfilmje történetének középpontjában az egyéni identitás áll. Hasonlóképp például Szabó István Hanussenjéhez, itt is arról van szó, hogy a fasizmus időszakában mire kényszeríti az embereket a politika nyomása. Nem véletlen a Hanussen emlegetése, hiszen Herzog filmhőse is az ő színházában lép fel a náci érában. A legyőzhetetlen egy lengyelországi kovácsmester, akit felfedeznek, és varietében mutogatják az erejét. Csakhogy a nagy erejű hősnek nemcsak az izomzata fejlett, erkölcsi érzéke is van. Előbb-utóbb megunja a szerepeltetésével folyó színjátékot, és épp a nácik kedvelt szórakozóhelyén, a közönség nyilvánossága előtt vallja be zsidó származását.

A legyőzhetetlen főszerepét nem színész, hanem egy igazi erőművész, az amerikai revüvilágban felfedezett ‘badibilder’ alakítja.

Duna TV, május 6., péntek 21.55

Dekameron

Az 1384-es pestis idején két nő és három férfi elhagyja Firenzét és vidéken húzódnak meg a járvány elől. Mindennap megadott témára történeteket mesélnek egymásnak. Boccaccio száz novellájából tíz elevenedik meg a vásznon. Pasolini szinte csupa amatőr szereplővel dolgozik, akik csúnya férfiak és kevésbé szép nők, mégis sikerült felidéznie a kort, egy barokkosan gazdag világot. Ő maga is feltűnik szereplőként, mint Giotto egyik tanítványa. Giovanni Boccaccio műve alapján rendezte Pier Paolo Pasolini.

TV 2, május 8., vasárnap, 00.10

Meztelen ebéd

A film William Burroughs híres regénye alapján készült. A történet 1953-ban játszódik. Egy New Yorkban élő sikertelen író arra kényszerül, hogy pornográf regényekkel próbáljon meg pénzhez jutni, miközben tisztes kenyérkereső foglalkozása a rovarirtás. Felesége nemcsak őrült és kábítószerfüggő, de sajnos egy idő után a férje által használt rovarölő por rabja lesz. Az érzelemmentes, élőhalott férj és az eszelős asszony egy este partit adnak.

Szereplők: Peter Weller, Judy Davis, Julian Sands, Roy Scheider, Ian Holm. Rendező: David Cronenberg.

m2, május 7., szombat, 23.55

Comments are closed.