Forrás: Népszava

Két teljes napon át sokszínű programok helyszíne lesz ismét az Andrássy út és a budapesti Duna-part. Az elmúlt évekhez híven – az Európa Kulturális Sugárút és az Európa Sétány 2004 rendezvényeinek hagyományát követve – a Hungarofest Kht ismét családias sétára hívja a várost. 2005. május 1-jén, uniós csatlakozásunk első évfordulóján különleges ‘összhangot’ teremt a tagállamok kultúrái között az érzékek utcája.

A budai alsó rakparton kültéri tárlatlátogatásra invitálják a szervezők az érdeklődőket, mintegy 100 festmény digitális reprodukcióját tekinthetik meg az arra járók.

Az Erzsébet-híd az Európai Unio tagállamainak lobogóiba bújuk. A Lánchíd ‘bulihíddá’ alakul, valamint a Vígadó tér és az Ybl Miklós rakpart között virtuális lézerhidat ível majd át. (Népszava)

Első évad a Művészetek Palotájában

A 2005-2006-os évad lesz a Nemzeti Filharmonikusok (NF) első teljes szezonja új otthonukban, a Művészetek Palotájában. Hat-hat koncertből álló Ferencsik- és Klemperer-bérlet mellett meghirdetnek egy harmadik, ugyancsak hat hangversenyből álló sorozatot, amely a 20 éves Nemzeti Énekkart állítja középpontba – hangzott el a NF tegnapi sajtótájékoztatóján. A nagyzenekari koncerteken számos nagyszerű külföldi és magyar vendégkarmester és -szólista is fellép, mások mellett Leopold Hager, John Axelrod, Alan Buribayev, Michail Jurowsky, Misha Santora és Peskó Zoltán karmester, Kun Woo Paik, Ingrid Fliter, Ránki Dezső, Jandó Jenő, Mocsári Károly, Oravecz György és Zsoldos Bálint zongoraművész.

Május 8-án akár hajóval is érkezhetnek a látogatók a Művészetek Palotájába. Hajókázás közben a Nemzeti Filharmonikus Zenekar és a Nemzeti Énekkar tagjaiból alakult kamaraegyüttesek muzsikálnak, még élvezetesebbé téve az utazást. A Ludwig Múzeum munkatársai is gondoskodnak arról, hogy aki a fedélzetre lép, egy pillanatig se unatkozzon. A köss ki a művészetnél című, egész napos program során képzőművészekkel, muzsikusokkal is találkozhatnak a művészetre szomjazó utasok. (Népszava)

Gerendás-koncert

A Holokauszt és a második világháború befejeződésének 60. évfordulója alkalmából különleges helyet választott Gerendás Péter Memento című új albumának koncertbemutatójához. A premier május 2-án, 19.30 órakor a Dohány utcai Zsinagógában lesz. A koncert másik különlegessége, hogy a dobfelszerelésnél a művész mindössze 7 éves (!) fia, Dani ül. Az előadáson fellépnek a lemezen is közreműködő művészek: Gáti Oszkár, Bíró Eszter, Orosz Zoltán, Wolf Péter, valamint az Amarillys vonósnégyes. (Népszava)

József Attila a Szépművészetiben

Különleges programokkal emlékezik a Szépművészeti Múzeum a 100 éve született József Attilára. Az intézményben a Költészet Napja óta látható Kopogtatás nélkül című, a költő versei által ihletett festményekből álló kiállítást számos kísérőrendezvény színesíti. Csütörtökön este 7-kor neves zenészek, Horgas Eszter, Müller Péter Sziámi, Bródy János és Bergendy István olvassák fel kedvenc József Attila verseiket, az elhangzott költeményeket pedig Vukán György zongorán előadott improvizációi követik. Június 9-ig minden csütörtökön várják a Szépművészeti Múzeumba a József Attila költészetéhez kapcsolódó zenei, irodalmi programokkal a közönséget. (Népszava)

Comments are closed.