Forrás: NOL

Fájó szívvel búcsúzik minden békeszerető ember Ezer Weizmantól – írta szerdán Izrael budapesti nagykövetségének kondoleáló könyvébe a palesztin nagykövet.

Mint Orbán Györgyi, az izraeli nagykövetség sajtófőnöke elmondta, Khaled Gazal szerdán reggel kereste fel a nagykövetséget, hogy búcsúszavait beírja a könyvbe: „A palesztin nagykövetség, a palesztin kormány és a nép, valamint saját nevemben is őszinte részvétemet fejezem ki az izraeli kormánynak és népnek e nagyszerű államférfi elvesztése miatt, aki sokat tett a közel-keleti békéért. Fájó szívvel búcsúzik el tőle minden békeszerető ember.”

A nagykövetségi sajtófőnök megjegyezte, hogy öt évre visszatekintve Khaled Gazal részvétnyilvánító látogatása volt az első hivatalos érintkezés Budapesten izraeli és palesztin tisztségviselők között.

Szili Katalin is kifejezte részvétét

Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke írt be szerdán elsőként az Ezer Weizmann volt izraeli államfő elhunyta alkalmából az Izrael Állam budapesti nagykövetsége által nyitott kondoleáló könyvbe – tájékoztatta az izraeli nagykövetség sajtófőnöke az MTI-t.

„Fájdalommal osztozom Weizman úr halála felett, hiszen ő volt, aki a közel-keleti béke megteremtésében jelentős lépéseket tett” – írta magyar nyelven a házelnök.

Az egykori izraeli államelnök, aki 1993 és 2000 között töltötte be a legmagasabb posztot, vasárnap halt meg 81 éves korában.

Ezer Weizman központi szerepet játszott az Egyiptommal 1979-ben megkötött békeszerződésben és a palesztinokkal kompromisszumos megállapodást szorgalmazott. (MTI)

Comments are closed.