Forrás: NOL

Munkatársunktól, 2005. április 28. 00:00

Magyarország hivatalosan kérte Ausztráliától Charles Zentai (Zentai Károly) feltételezett háborús bűnös kiadatását, a canberrai kormány vizsgálja a kérést – közölte tegnap Chris Ellison ausztráliai igazságügy-miniszter.

A Perthben élő 86 éves Zentait azzal gyanúsítják, hogy 1944. november 8-án a magyar hadsereg katonájaként több társával együtt megkínzott és megölt egy fiatal zsidót. Zentai egy januári interjúban tagadta a vádakat, és azt mondta: kész Magyarországra utazni, hogy bebizonyítsa ártatlanságát.

Az ausztrál hírügynökség szerint Magyarország ausztráliai nagykövete, Fodor Lajos megerősítette, hogy a magyar igazságügy-miniszter hivatalos kiadatási kérelmet juttatott el Zentai ügyében az ausztráliai főügyész hivatalába; Fodor egy hónapja nyújtotta át a kiadatási kérelmet az ausztrál kormány illetékeseinek. A Fővárosi Bíróság márciusban nemzetközi elfogatóparancsot adott ki Zentai ellen, Petrétei József miniszter ezután a kiadatási kérelem előterjesztése mellett döntött. A magyar igazságügyi minisztérium nem kommentálta az értesülést.

Ellison miniszter elmondta: a kérelmet az Ausztrália és Magyarország között érvényben levő kiadatási egyezmény tükrében vizsgálják, és a lehető leghamarabb döntenek. Az ausztrál főügyészség beadványt készít a kiadási kérelemről, amelyről végül Ellison dönt.

Comments are closed.