Forrás: NOL

Népszabadság Online, 2005. április 27. 18:53

Réteges építészet cím alatt, magyar és angol nyelven jelentette meg a TERC kiadó Rajk Lászlónak,  a legutóbb a Lehel Csarnok tervezésével nagy visszhangot váltó  építésznek a kérdéseit, töprengéseit, kommentárjait az építészet különböző problémáiról.

Az Andrássy úti Írók Könyvesboltjában szerda délután Peternák Miklós művészettörténész mutatta be az építészeti makettek fekete-fehér fotóival illusztrált kötetet, amelyet Rajk Judit szerkesztett és Gerhes Gábor tervezett.

A címadó tanulmánnyal kapcsolatban a szerző az MTI kérdésére elmondta: a Várból letekintve bárki láthatja Budapest építészetének különböző rétegeit, a 60-as, a 70-es vagy a régebbi évek egymásra épülő, egymásra ható alkotásait. A világ művészetének különböző alkotásai is eltérő módon hatnak a jelenre és a tudatra, az Andrássy út egyik épületének homlokzatán erkélyt tartó két Atlasz-figurára például meglepően hasonlítanak Michelangelónak a párizsi Louvre-ban látható Rabszolgái – bár a valóság fordított, Michelangelóé az elsőbbség, annak számára, aki Pesten nőtt fel, az Andrássy-úti szobor volt az elsődleges.

E tapasztalatok köré különböző elveket épít Rajk László, ilyen például maga a réteges architektúra, amelyet „strata-elvnek” keresztel, az előkelően hangzó „merkuriusz-elv”, amely valójában a tolvajok istenére utal, mert – írja provokatívan – „az építész mindig is lopott, finomabban szólva stílust követett, másolt, stílusokat kevert újra”, vagy az „inkorporációs elv”, ami brutálisan kifejtve úgy hangzik, hogy „az építészet felfalja gyermekeit, a valamikori város ma már csak városmag, a kannibál természetű urbanisztikai expanzió már réges-régen bekebelezte, de  az eredeti mégis ott van”.

Mindez, mondta el az építész, a városokban tapasztalható eklektika forrása is, ami nem okvetlenül csak visszatekintve tapasztalható: felhasználható magában a tervezésben is, amint azt ő tudatosan is megtette a Lehel Csarnok, „a kofahajó” esetében.

Az építészeti művekre szakosodott TERC kiadó a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma és a Nemzeti Kulturális Alapprogram támogatásával jelentette meg a kötetet, amely a szerző 2002 és 2004 között írott tíz tanulmányát, okfejtését tartalmazza, ilyen és hasonló címek alatt: „Múzeum – a múlt és a jelen határán ejtett hasíték”, „Az El Grecsko-freskótól Bulatov síelőjéig”, „Az elárult állampolgár – kiállítás a magyar holokauszt emlékére”, „A bevagonírozott ház”…stb.

Az építész-látványtervező Rajk László 1976-ban a montréali McGill Egyetemen szerzett Master of Architecture tudományos fokozatot, jelenleg a Brit Építészek Királyi Intézete (RIBA), valamint a Kanada Királyi Építészeti Intézete (RAIC) rendes tagja, a budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetemen filmépítészetet oktat.

(MTI)

Comments are closed.