Forrás: Új Élet

Tu bisvát

Szegeden is összejött a közösség, hogy méltóképpen üljön a gyümölcsökkel megrakott asztalokhoz, felidézve a gyümölcstermő fák tizedével kapcsolatos előírásokat. Az imát követően a jelenlévők elfogyasztották a 15 fajta termést.

Zajin ádár

A hitközség dísztermében közel hetven fő részvételével került sor a péntek esti istentiszteletet követően a halvacsorára. Az eseményen a Szabadkai Hitközséget nyolcfős delegáció képviselte. Markovics Zsolt szegedi főrabbi méltatta Mózes életét, hagyományainknak megfelelően megemlékeztünk halottainkról, majd közösen elfogyasztottuk a Halász László hittestvérünk által készített kiváló vacsorát. Az eseményen közreműködött Biczó Tamás kántorjelölt. A szabadkai delegáció viszontlátogatásra hívta púrimi ünnepségükre a szegedi közösséget.

Esküvő

Fürst János Kálmán – Párizsban élő, Szegedről elszármazott nemzetközi hírű karmester – és Sarah Cherqui szeretteik, családtagjaik, barátaik, tisztelőik népes gyülekezete jelenlétében kötöttek házasságot a szegedi új zsinagógában. Markovics Zsolt főrabbi vezette a szertartást, szólott a párhoz, kiemelve a férj Szegedhez kötődését, kapcsolatukat a közösséggel. A kántori teendőket Tóth Emil főkántor végezte. Az orgonát a régi barát, Kármán György orgonaművész szólaltatta meg, s az esküvő végén meglepetésként a Szegedi Szimfonikus Zenekar fúvósötöse köszöntötte kedves vendégkarmesterét és ifjú nejét. Az esküvő utáni fogadáson megjelent a nagyszámú rokonság az USA-ból, Franciaországból, Spanyolországból, Budapestről, s a művészvilág jeles képviselői, köztük a Szegedi Szimfonikus Zenekar, a Szegedi Nemzeti Színház vezetése. A kitűnő hangulatot Polgár Gyula zenei aláfestése s a sokféle jellegzetes zsidó étel – a maceszgombóclevestől a töltött libanyakig, a flódnitól a macesztortáig – csak fokozta.

Púrim

Erről az ünnepről mindenkinek Eszter jut eszébe. A Szegedi Zsidó Hitközség púrimi összejövetelén Markovics Zsolt főrabbi rajzolta meg Eszter portréját, beszélt Áchásvérosról, a gonosz Hámánról, Mordechájról. A családias ünnepségen a MOM (Molnár-Onczay-Mátray) együttes adott műsort, melyek során zsidó és izraeli dallamok, sanzonok, népdalok hangzottak el.

Szegedi Tavaszi Fesztivál

A programokba első alkalommal kapcsolódik be a Szegedi Zsidó Hitközség. A hangversenyeket, fotó- és festménykiállításokat, színházi előadásokat, egyéb eseményeket felölelő egyhetes kulturális rendezvénysorozatban Bächer Iván író, publicista előadói estjére került sor a közösség dísztermében, Zsidók és mazurkák címmel. A zongoránál a szerző foglalt helyet, a mikrofonnál Marik István előadóművész mutatta be vendégünk írásait. A szegedi közönség nagy érdeklődéssel fogadta a műsort. Másik ajánlatunk a fesztiválon a Sabbathsong együttes koncertje, amelyre a dísztermünkben eladható 120-130 férőhely máris elkelt. A fesztiválon való közreműködésünk iránti érdeklődés bizonyítja, hogy a város polgárai szívesen vesznek részt a zsidó kultúra eseményeiben.

L. A.

Comments are closed.