Forrás: Népszava

Ha Franciaország nemmel szavazna az európai alkotmányra, magára vállalná annak a felelősségét, hogy megszakítja 50 év európai építőmunkáját – jelentette ki Párizsban a francia köztársasági elnök a francia-német minisztertanács keddi ülésének végén a német kancellárral közösen tartott sajtókonferencián. Gerhard Schröder arra figyelmeztetett, hogy amennyiben a francia népszavazás negatív eredményt hoz, ‘Európa hangja meggyengülne mind politikai, mind gazdasági téren’. (MTI)

Bővülő kapcsolatok Mongóliával

A gazdasági kapcsolatok bővítésének lehetőségei álltak Szili Katalin házelnök és Nacagín Bagabandi mongol államfő keddi budapesti megbeszéléseinek középpontjában. A házelnök szerint főleg az élelmiszeripari, energetikai beruházások területén vannak komoly lehetőségek. Nacagín Bagabandi – Mádl Ferenc köztársasági elnök meghívására – háromnapos látogatáson tartózkodik Magyarországon. (MTI)

Eltemették Ezer Weizmant

Ünnepélyes külsőségek között temették el kedden a Tel-Aviv északi részén lévő Or Akiva temetőben Ezer Weizman volt izraeli államfőt. Az egykori államelnök, aki 1993 és 2000 között töltötte be Izrael legfőbb közjogi méltóságát, vasárnap halt meg 81 éves korában. (MTI)

Lecsaptak a spanyol neonácikra

A spanyol csendőrség felszámolta ‘Vér és Becsület’ nemzetközi neonáci szervezet spanyolországi ágát, és 21 személyt őrizetbe vett az ország több tartományában összehangoltan végrehajtott akcióban. (MTI)

Börtön fenyegeti a hazatérőket

Belgrádi lapértesülés szerint hiába ígérte meg Szerbia-Montenegró honvédelmi minisztere a minap, hogy a külföldön élő katonakötelesek minden következmény nélkül hazalátogathatnak, ugyanis megtörténhet, hogy mégis letartóztatják őket a határon. A Blic című lap információját megerősítette a szerb legfőbb ügyész helyettese is. Akár tíz év börtönre is ítélhetik, aki ellen már megindult az eljárás azon a címen, hogy külföldre szökött a behívó elől. Ahhoz, hogy a külföldön élő sorkötelesek mentesüljenek a felelősségre vonás alól, előbb a szövetségi parlamentnek kell amnesztiát hirdetnie. (Népszava)

Hajszál híján elfogták Zarkávit

Abu Muszab az-Zarkávi, a világ egyik legkeresettebb terroristája február végén majdnem amerikai fogságba esett Irakban – közölte az amerikai ABC televíziós csatorna katonai forrásokra hivatkozva. A jordániai származású férfi azonban, akire Washington 25 millió dolláros (4,8 milliárd forint) vérdíjat tűzött ki, gépkocsijából kiugorva kalandos módon kisiklott az amerikaiak markából – jelentette az ABC. Testőrét és sofőrét elfogták, az autóban pedig 80 ezer eurónyi (20 millió forint) készpénzt és egy laptopot találtak. A számítógépben számos képre bukkantak, kivégzésekről és magáról a terroristáról – közölte az amerikai adó. Képünkön az Irak-szerte kifüggesztett körözési plakát. (Népszava)

Tízpontos előnyben a Labour

A brit választási kampány kezdete óta a legnagyobb munkáspárti előnyt mutatta ki egy keddi felmérés, de Tony Blair kormányfő ugyanaznap arra figyelmeztette az Irakot ‘állandóan felhánytorgatókat’, köztük egy dezertőr munkáspárti képviselőt, hogy ezzel ‘konzervatív képviselőjelöltek tucatjait’ viszik be hátukon a parlamentbe. (MTI)

Pusztító árvíz Romániában

Az árvíz sújtotta romániai területeket látogatta meg kedden Traian Basescu román államelnök, aki Temesváron sürgette a kormányt, hogy Temes megye számára 60 millió eurós azonnali segélyt biztosítson. A hatóságok rendkívüli állapotot rendeltek el a kárt szenvedett területeken. Bukarestben bejelentették: életben vannak az Irakban elrabolt román újságírók, noha lejárt a túszejtők által követeléseik teljesítésére múlt pénteken szabott határidő. (MTI)

Comments are closed.