Forrás: RTL Klub

Az utolsó szíriai katona is elhagyta Libanon területét. Ezt a szíriai kormány külügyminisztere jelentette be hivatalosan Kofi Annan ENSZ-főtitkárnak. Damaszkusz ezzel teljesítette a világszervezet határozatát.

Már az utolsó katonák is átlépték a szíriai-libanoni határt. Csaknem harminc éves korszak ért ezzel véget a közel-keleti országban. A szíriaiak – eredetileg békefenntartóként – még a hetvenes évek közepén vonultak fel Libanonban, miután muszlim és keresztény milíciák, valamint izraeliek részvételével hosszú polgárháború kezdődött az országban.

A 15 éves öldöklést lezáró egyezmény után Szíria ugyan csökkentette csapatainak létszámát, de végleges távozásukra csak idén került sor. A libanoni újjáépítés és függetlenség legfőbb vezetője, Rafik Haríri merénylet áldozata lett, és a gyilkossággal Szíriát vádolták. Damaszkusz bár cáfolt, mégis úgy döntött: kivonja katonáit és titkos ügynökeit Libanonból.

A libanoniak ugyanakkor választ akarnak kapni kérdéseikre: például arra, hogy mi lesz a Szíriában fogvatartott libanoniakkal.

A politikai foglyok hozzátartozói Bejrútban tüntettek szeretteik szabadon-engedését követelve. Szerintük 176-an vannak még őrizetben, Szíria ezt azonban tagadja. A felvonulók dulakodtak a rendőrökkel, és feltartóztatták több parlamenti képviselő autóját. Lövések is eldördültek, de nem sérült meg senki.

Comments are closed.