Forrás: NOL

Hírösszefoglalónk, 2005. április 27. 00:00

A homoszexuálisok ellen tüntetnek a magyarországi Vér és Becsület aktivistáiKép: Domaniczky Tivadar A spanyol csendőrség lecsapott a ‘Vér és Becsület’ nemzetközi neonáci szervezet spanyolországi ágára, és 21 személyt őrizetbe vett az ország több városában összehangoltan végrehajtott akcióban – jelentette az El Mundo napilap.

José Antonio Alonso belügyminiszter León városában a spanyol rendőrszakszervezet országos kongresszusának tegnapi megnyitóján számolt be a ‘Kard-hadművelet’ nevet viselő razziákról, amelyek során Madrid, Sevilla, Jaén, Burgos és Zaragoza körzetében vettek őrizetbe 17 és 34 év közötti személyeket. Ötüket előzetes letartóztatásba helyezték, a többiek szabadlábon védekezhetnek.

A csoporttól fegyvereket, így két pisztolyt, tőröket, fémvégű botokat, náci zászlókat, könyveket és videodokumentumokat foglaltak le. A miniszter szerint a szervezet nemzetközi kapcsolatokkal rendelkezett az Európai Unió hat országában – Franciaországban, Németországban, Olaszországban, Portugáliában, Magyarországon és Nagy-Britanniában -, illetve az Egyesült Államokban működő analóg neonáci csoportokkal.

A Vér és Becsület spanyol szekciója 1999 vége óta tevékenykedett, szervezett gyűléseket, megmozdulásokat, koncerteket, amelyeken fajgyűlöletre, antiszemitizmusra, erőszakra uszítottak, és dicsőítették a holokausztot. Rendezvényeiken esetenként 300-500 bőrfejű is részt vett.

Legutóbb a spanyol csendőrség tavaly márciusban számolt fel egy másik, ugyancsak több városban aktivistákkal rendelkező neonáci csoportot. Annak idején a bőrfejűek a madridi Complutense egyetemen hajtottak végre rasszista akciókat, a csoport több mint ötven tagját gyűjtötték be több hét alatt.

A spanyol belpolitika egy másik frontján az ellenzéki néppárti polgármesterek ‘lázadtak fel’ a parlament múlt heti döntése, az egyneműek házasságának engedélyezése ellen, kijelentve, hogy nem hajlandók meleg párok összeesketésére.

Elsőként Javier León de Riva, Valladolid néppárti polgármestere közölte, hogy sem ő, sem a városi tanács más választott képviselői nem fognak élni a meleg párok esketésének jogával. Szerinte nem az a probléma, hogy ezeknek a pároknak ugyanolyan jogaik legyenek, mint a többi állampolgárnak. De nem hajlandók elfogadni, hogy együttélésüket házasságnak nevezzék – fejtegette az elöljáró, akinek szándékát azonnal egyetértéséről biztosította León és Avila polgármestere is.

A néppárti honatyák múlt csütörtökön egységes nemmel voksoltak a spanyol képviselőházban a polgári törvénykönyv olyan módosítása ellen, amely engedélyezi az egyneműek házasságát. A szocialista kormány által beterjesztett törvényjavaslatot azonban végül a parlament 183 igen és 136 nem szavazattal, hat tartózkodás mellett elfogadta. (A törvény életbelépéséhez hátravan még a szenátus többségi igenje.)

A spanyol püspöki konferencia azonnal elsietettnek, illetve a házasság intézményét veszélyeztetőnek minősítette a reformot. Nem késett a Vatikán illetékesének állásfoglalása sem. Alfonso Lopez Trujillo bíboros, a családokért felelős pápai tanács elnöke szerint a keresztényeknek kötelességük fellépni a spanyol parlamentben megszavazott ‘igazságtalan’ törvénnyel szemben. A kolumbiai bíboros a Corriere della Sera olasz lapnak nyilatkozva hangoztatta: ‘Azokhoz szólok, akik a (törvény) alkalmazásával kapcsolatba kerülnek: ugyanúgy kell lelkiismereti okokból eljárniuk, mint az orvosoknak és a nővéreknek egy olyan bűncselekmény, mint az abortusz esetében.’ Hozzátette: ‘Ez nem fakultatív: valamennyi kereszténynek késznek kell lennie a legmagasabb árat, beleértve állása elveszítését is megfizetni érte.’

Mind a vatikáni állásfoglalásra, mind a néppárti polgármesterek fenyegetőzésére válaszul Juan Fernando Lopez Aguilar spanyol igazságügy-miniszter tegnap annak a véleményének adott hangot, hogy egy, a parlament által megszavazott törvény esetében nincsen helye a lelkiismereti okokból való szembeszegülésnek – jelentette az MTI.

Ha a szenátus is (várhatóan júniusban) jóváhagyja a törvénytervezetet, akkor Spanyolország lesz az első európai állam, amely engedélyezi az egyneműek házasságát, s a gyermekek örökbefogadását is számukra. Hollandiában és Belgiumban csupán házasságuk engedélyezett.

Neonácik, hungaristák

A Fővárosi Bíróság az ügyészség kezdeményezésére már korábban úgy döntött, hogy feloszlatja a magyarországi Vér és Becsület egyesületet. A bíróság szerint a szervezet tagjai az egyesületi törvénybe, az alkotmányba és több nemzetközi dokumentumba ütköző módon újfasiszta – pontosabban: neonáci – nézetekkel azonosulnak, azokat képviselik. A bíróság döntése azonban egyelőre nem jogerős, így a Vér és Becsület nemrégiben más szélsőjobboldali szervezetekkel együtt zavartalanul tüntethetett a Várban. Pillanatnyilag úgy tűnik, nincs törvényi akadálya annak sem, hogy újabb demonstrációt tartson a Bácsfi Diána nevével fémjelzett Magyar Jövő Csoport nevű hungarista szervezet. A BRFK kommunikációs osztályától kapott tájékoztatás szerint a hungaristák április utolsó napján, a XI. kerületben kívánnak megemlékezni Berlin elestének hatvanadik évfordulójáról. A rendőrség a demonstráció megtartásáról szóló kérelmet tudomásul vette. (Munkatársunktól)

Comments are closed.