Forrás: Új Élet

A közelmúltban avatták fel az 1930-as és 40-es évek híres gyermekszínésze, Berky Harry emléktábláját, melyet a Budapesti Zsidó Hitközség készített és helyezett el a XIV. kerület, Nagy Lajos király útja 144. számú ház bejárati kapuján, a Fővárosi Önkormányzat Kulturális Főosztálya támogatásával. Ebben a házban élt fiatal korában az 1928-ban született Berky Harry. Művészi tehetségét édesapjától, szépségét és szorgalmát édesanyjától örökölte.

Színészi pályafutását ötéves korában, Lakner bácsinál kezdte. Ezt követően több templomkörzetben lépett fel: a Hollán Ernő, a Hegedűs Gyula utcában, a Bethlen téren és a Jávorka Ádám utcában, ahol édesapja elöljáró volt. Több hangjátékban, valamint filmben is szerepelt, pl. a „Tomy a megfagyott gyermek”-ben, és főszerepet kapott Felkay Ferenc „Álomsárkány” c. alkotásában. A jelenlegi Fővárosi Operettszínház helyén lévő teátrumban fergeteges sikert aratott a francia Bitabou „Déligyümölcs” c. darabja. Góth Sándor negyven gyermek közül választotta ki a kis Berky Harryt. Kitűnő kritikákat írtak az akkori színházi és napilapok, folyóiratok: a csodagyerek, a túl pisze göndör csöppség, Berky Harry olyan rutinos már, mint Wallace Beery…

Bekövetkezett egy olyan korszak, amikor nagyon sok színész már nem léphetett fel a Rádióban, nem szerepelhetett filmben vagy színházban. Az OMIKE keretében Berky Harry is több darabban játszott. Még 1944. március 19-én is színpadra lépett az „Anyaszív” c. műben. Amikor édesanyjával az előadás végén ki akart jönni a Hitközség épületéből, a németek körülzárták az épületet, megmotozták mindkettőjüket, hogy nincs-e náluk fegyver, és csak ezután engedték haza őket.

1944 őszén édesapjával elvitték a nyilasok a csillagos házból az óbudai téglagyárba, ahol szétválasztották őket. Édesapját Dachauba, őt pedig a hírhedt Harkai táborba vitték. Sajnos ott bélhurutot kapott. A betegeket összeszedték, és a vagonban étlen-szomjan utaztak. Felixdorfba került ő is, ahol a németek sorra lelőtték őket. Még 17 éves sem volt, amikor ez bekövetkezett.

Az emléktábla avatásán többek között a következő személyek jelentek meg: Streit Sándor, a BZSH elnöke, Kiss Péter kancelláriaminiszter képviseletében Mészáros Ferenc, a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának főosztályvezetője, a Színháztörténeti Intézet és Múzeum igazgatójának megbízásából Gajdó Tamás.

Berky Harry

Comments are closed.