Forrás: Új Élet

Mire kell figyelni, ha Peszach szombat estére esik?

Peszach a zsidó naptár szerint niszán hónap 15. napjától 22. napjáig, azaz a 2005. polgári évben április 23. estétől május 1-jéig tart. Ebben az évben az első szédereste szombatra esik, ami a megszokott teendőkön kívül további előkészületeket igényel.

Az alábbiakban szeretném egyszerűen összefoglalni a peszachi

előkészület legfontosabb lépéseit, kiegészítve a szombati széderestéből adódó tennivalókat.

Általános szabályok

1. A Tóra tiltja a kovászos étel fogyasztását és birtoklását a peszach nyolc napja alatt. Ezért a kovászos ételeket még a peszach beköszönte előtt el kell adni egy nem zsidó embernek, majd peszach után az eladott dolgok visszavásárolhatóak. Az erre vonatkozó adásvételi szerződést szívesen elküldjük minden érdeklődőnek (e-mail: [email protected]).

2. A peszach nyolc napja alatt olyan ételeket kell venni és enni, amelyeken van kósersági pecsét peszachra is. Amennyiben ez nem megoldható, az alábbi ételek fogyaszthatóak.

a) Bontatlan csomag (tehát peszach előtt nem kerülhetett bele morzsa): kávé, cukor, tea, bors, paprika, természetes fűszerek, 100%-os gyümölcslevek tartósítószer nélkül, fagyasztott zöldségek tartósítószer és adalékanyagok nélkül.

b) Tejjel, vajjal, túróval kapcsolatban keresse meg a rabbiját!

c) Friss gyümölcsök és zöldségek (kivéve hüvelyesek, pl. borsó, bab), tojás, hal és hús.

3. Az alábbi kovászos ételek (nem teljes lista) nem fogyaszthatóak peszachkor.

a) Kenyér, péksütemény, kétszersült, kekszek, müzli, gabonaneműek (zabpehely, kukoricapehely, gabonapehely), cornflakes.

b) Liszt, búzadara, zsemlemorzsa, rizs, tészták, kukorica, hüvelyesek.

4. Peszachkor kóser háztartásokban külön háztartási eszközök vannak, amelyeket csak peszachkor használnak, és nem érintkeztek kovászos ételekkel. Ha nincs külön peszachi edény- és étkészlet, az egyébként is használt edényeket ki kell kóserolni, az alábbi szabályok szerint:

a) Az általános szabály az, hogy minden konyhai eszközt úgy kell kóserolni, ahogy egyébként használjuk. Tehát a főzőedényeket forralással, csak hideg étellel érintkező tárgyakat áztatással.

b) A porcelánt és egyéb agyagedényeket nem lehet kóserolni!

c) Műanyag edényeket és a fából készült konyhai eszközöket (pl. fakanál, vágódeszka) nem lehet kóserolni!

d) A vegyes anyagokból készült edények (pl. fémlábos műanyag füllel vagy fémkés fanyéllel) nem kóserolhatók!

e) Fémeszközöket, amelyek csak fémből készültek (pl. nyárs) először alaposan ki kell súrolni, majd annyira felforrósítani, amennyire csak lehet. Azokat a fémedényeket, amelyeket főzésre (pl. lábos) vagy étkezésre (pl. evőeszköz) használunk, súrolás után forrásban lévő vízbe kell tenni, úgy, hogy a víz teljesen

ellepje az edényt.

f) A sütőt és a gáztűzhelyt először alaposan ki kell súrolni, majd maximális hőfokon működtetni fél órát.

g) A mikrosütőbe egy pohár vizet kell tenni, és annyi időre bekapcsolni a mikrót, hogy a víz teljesen elpárologjon a pohárból.

h) Az egyéb elektromos vagy hagyományos eszközök, amelyek több alkatrészből állnak, mivel nem kóserolhatók, ezért a peszach nyolc napja során nem használhatók.

i) Üvegedényeket 3 napig kell vízben áztatni, hogy a víz teljesen ellepje az edényeket. A vizet 24 óránként kell lecserélni.

j) A mosogatógépet 24 órán át nem szabad használni, majd maximális hőfokon mosogatószerrel egy teljes mosogatási programot kell elindítani az üres géppel.

k) Az asztal, a szekrények és a munkapult alapos takarítás és súrolás után lefedve használható.

1) A mosogatót alapos takarítás után forró vízzel kell leönteni. Javasolt ilyenkor külön (csak peszachkor használt) műanyag rács behelyezése a mosogatóba.

m) A kovászos és nem peszachi edényeket el kell zárni, és a kulcsokat el kell rakni. Ezek peszachkor nem használhatók.

Különleges szabályok, ha a peszach szombat este kezdődik.

1. Az elsőszülöttek böjtje, illetve az ezt kiváltó tikun ebben az esetben a peszachot megelőző csütörtökre esik.

2. Az utolsó morzsaszemek (bdikát hámec) keresése csütörtök este, napnyugta után esedékes.

3. Az utolsó morzsaszemek elégetése (biur hámec) pénteken reggel, legkésőbb 5 órával napfelkelte utánig lehetséges.

4. A peszachi edényekben és a peszachi eszközökkel kell főzni szombatra és a széderestére is, természetesen csak olyan ételeket, amelyek peszachkor is fogyaszthatók. A főzést a szombat bejöveteléig be kell fejezni.

5. A szombati étkezésekhez szükséges „hamajci” áldásokhoz már nem tudunk barcheszt fogyasztani, maceszt enni pedig nem szabad a szédereste előtt, ezért ezekhez az áldásokhoz különleges, úgynevezett „maca ásirá”, gazdag macesz készítése szükséges.

6. A „gazdag macesz” valójában ízesített macesz, amely nem kizárólag vízből és lisztből készül, hanem különböző ételekkel ízesített, például tojással vagy gyümölcslével. Természetesen nem hagyományos lisztet használunk az elkészítéséhez, hanem maceszlisztet.

Remélem, hogy a leírtak segítséget nyújtanak minden peszachra készülő családnak és minden gyakorló háziasszonynak, aki kóser peszachot szeretne biztosítani családjának. Mivel ezek gyakorlati tanácsok, ezért háttér-információkért vagy kérdéseikkel forduljanak a rabbijukhoz.

Radnóti Zoltán rabbi

Comments are closed.