Forrás: RTL Klub

Mostantól jogszabály védi azokat az utasokat, akik szervezett útra fizetnek be, a decemberi cunami után ugyanis sok hiányosságra derült fény. Ezentúl vissza kell fizetnie az utazási irodának az út árát, ha a Külügyminisztérium az indulás előtt veszélyesnek nyilvánítja az országot.

Jelenleg például Irakba, Izraelbe, Indonéziába és Palesztínába nem ajánlatos utazni. Indiába, Nepálba, Kolumbiába és Nigériába pedig csak halaszthatatlan esetben szabad. Több délkelet-ázsiai ország, például Srí Lanka is rajta van a Külügyminisztérium tiltó listáján a decemberi cunami óta. Ha valaki ide fizetett be egy társas útra és nem utazott el, akkor eddig nem kapta vissza a pénzt. Hamarosan ez megváltozik.

„Ha a Külügyminisztérium biztonsági okokból az odautazást nem javasolja, ettől az utasnak egyértelműen elállási joga lehet, tehát nem kell vitatkoznia az irodákkal” – mondta Székely György, a Magyar Tuisztikai Hivatal elnökhelyettese.

A befizetett pénzt tehát rövidesen vissza kell adnia az irodának, vagy egy másik utat kell szerveznie. Az egyik nagy utazási iroda vezérigazgatója azt kéri a minisztériumtól, hogy ezentúl pontosan határozza meg azt az úticélt, amit megtilt.

„Az a legfontosabb, hogy desztinációkat, azaz üdülési helyszíneket mondjon a Külügyminisztérium. Ugyanis akkora országokba utaztatunk, hogy nem lehet azt mondani, hogy az egész ország veszélyes” – mondta Gál Pál Zoltán, az IBUSZ vezérigazgatója.

A változások a szállodai ellátást is érintik, ezután az utazási irodáknak kötelező lesz megmondaniuk, hogy a külföldi hotel milyen színvonalú magyar szállásnak felel meg. Egy párizsi három csillagos szálloda ugyanis egész más, mint egy kairói. Emellett jelentősen emelkedik a kötelező biztosíték összege is, amit az utaztatók állnak.

Comments are closed.