Forrás: Metazin

A nemrég elhunyt Andrea Dworkint a feministák többsége férfigyűlölőnek tartotta. A konzervatívok viszont újabban megszerették.

„Minden szex nemi erőszak” – foglalja össze Andrea Dworkin mondanivalóját a Boston Globe nekrológja . – Dworkin Sade márkit és Hasfalmetsző Jacket tartotta minden férfi őstípusának. A hetero szex mellett kitartó nőket kollaboránsnak nevezte, akik élvezik saját alávetettségüket.

A Guardian megemlékezésének írója, Katharine Viner nem ért egyet  ezzel a sommás jellemzéssel. De a férfigyűlöletbe átcsapó feminizmust ő is túlzásnak tartja. A nők elleni erőszak problémájának „egyik megoldása – idézi Dworkint – a félautomata pisztoly”.

A Guardian egy másik, Dworkin szellemi hagyatékát áttekintő cikkében Havana Marking is  úgy látja, hogy az írónő sokat ártott a feminizmusnak.  Többek között neki köszönhető,  hogy a legtöbb fiatal lány inkább hagyná, hogy megmarja egy veszett kutya, semmint hogy feministának tartsák.

Dworkin írásaiból egy férfimentes világ víziója rajzolódik ki. Íróasztala fölött ez a felirat lógott: „Csak a halott férfi nem erőszakoskodik.”

A mi vérünk című korai művében kijelentette, hogy a szexualitás feminista megreformálása csak úgy lehetséges, ha minden férfi impotenssé válik. Nem részletezte, hogy ezt mi módon lehetne elérni.

2000-ben megjelent Bűnbak: A  zsidók, Izrael és a női egyenjogúság című könyvében a férfimentes világ megvalósítására egy enyhébb, ám annál szokatlanabb javaslattal állt elő. Párhuzamba állította a nők helyzetét a zsidók üldöztetésével, és arra a következtetésre jutott, hogy a nőknek is létre kellene hozniuk nemzetállamukat.

A sors iróniája, hogy Dworkin legszívhezszólóbb nekrológja egy republikánus magazinban jelent meg. Szerzője, David Frum írta korábban George W. Bush beszédeit.

A londoni Times-ban Sarah Baxter arról tudósít, hogy élete vége felé Dworkin elhidegült a nők jogainak baloldali bajnokaitól, és egyre többet mutatkozott jobboldali politikusok társaságában.

Az őt korábban „feminácinak” gúnyoló konzervatívok  rájöttek, hogy szex- és pornóellenes nézeteit felhasználhatják a családi értékek védelmében.

____________________

A Metazin: Lapok lapja, szemlék szemléje (elérhető http://metazin.hu) folyamatosan frissülő válogatást kínál a világhálón található tartalmakból, főként újságok vélemény- és tárcarovatából, hetilapok és folyóiratok cikkeiből. A Metazin honlapján található szemlékben elhelyezett linkek (hypertext hivatkozások) lehetővé teszik, hogy a látogató elmélyedjen a szemlézett tartalmakban.

Comments are closed.