Forrás: Magyar Hírlap

Az új pápa beiktatásának évszázados ceremóniája reggel a bazilika altemplomában kezdődött

A keresztény egységet sürgető felhívással kezdte meg hivatalosan pápaságát XVI. Benedek. Üdvözlettel fordult a zsidó nép felé is, mert vele – mint mondta – közös a szellemi örökség. A Szent Péter teret és környékét megtöltő mintegy 350 ezer ember – csaknem egyharmada német – hangos tetszésnyilvánítással, tapssal szakította meg a pápa olasz nyelven elmondott félórás homíliáját.

Az új pápa beiktatásának évszázados ceremóniája reggel a bazilika altemplomában kezdődött, ahol XVI. Benedek megtömjénezte az első pápa – az apostolok vezetője -, Szent Péter feltételezett sírját, majd kíséretével a térre vonult, ahol latin nyelvű misét tartottak, a szentírást angolul, olaszul, latinul és görögül olvasták fel.

Jorge Arturo Medina Estévez chilei bíboros – aki kedden az új pápa megválasztását is hírül adta – XVI. Benedek vállára helyezte a palliumot, egy tíz centiméter széles, két és fél méter hosszú gyapjú pápai stólát, rajta a keresztekkel. Ez utóbbiakat három jelképes szeggel szúrták át, emlékezve Jézus keresztre feszítésére, a két kezén és az egymásra helyezett lábain ütött sebekre. Angelo Sodano bíboros, a bíborosi testület dékánja a pápa kezére húzta a halászgyűrűt, amely Szent Péter eredeti foglalkozására utal. A gyűrűn – amelyet egy római ötvös készített – a hálóját kivető Péter és piros keresztek láthatók.

I. János Pál pápa szüntette meg azt az évszázados szokást, hogy az új pápát megkoronázzák egy különleges tiarával, és egy faszéken körbehordozzák a téren – írta a BBC.

A pallium és a gyűrű jelképezi a pápa – a pásztor – hatalmát 1,1 milliárdos nyája felett. XVI. Benedek egy hagyománnyal máris szakított: a bíborosok nem térdepeltek le előtte, hogy engedelmességet fogadjanak. Helyettük 12 személy járult a pápa elé, hogy megcsókolja a gyűrűjét. A 12 ember – három bíboros, egy püspök, egy pap, egy diakónus, egy házaspár, egy apáca, egy szerzetes és két fiatal, akik most részesültek konfirmációban – az apostolokat és a katolikus egyház sokféleségét jelképezte.

A pápa kijelentette: az ő feladata nem az, hogy saját elképzeléseit kövesse, hanem az, hogy hallgasson és kövesse Isten akaratát. „Tegyünk meg mindent, ami tőlünk telik, és lépjünk az egységhez vezető ösvényre” – mondta. Arra kérte Istent, ne engedje, hogy „a háló elszakadjon”, és adja meg, hogy a katolikusok a kereszténység egységének szolgálói legyenek.

Szólt elődjéről, II. János Pálról, „aki már otthon van a mennyekben a szentek között”, de semmit nem mondott a néhai pápa szentté avatásáról.

Jelezte, hogyan képzeli el az egyház kormányzását. Azt emelte ki, hogy ő egyedül nem képes ellátni feladatát: „De nem vagyok egyedül. Nem vagyok képes hordozni olyat, amire alkalmatlan vagyok. Isten minden szentje itt van, hogy védelmezzen, irányítson. S itt vagytok ti, drága barátaim, akiknek szeretete, imái, hite és reménysége mindig velem lesz” – hangsúlyozta. A pápa nyomatékkal szólt arról, hogy „az egyház él, az egyház fiatal, a világ jövőjét hordozza”.

A mise pápai áldással ért véget, majd XVI. Benedek egy nyitott autóba ült, és harangzúgás közepette végigvitték őt a hívek sorfalai előtt.

A pápa ezután palotájában fogadta a beiktatásra érkezett méltóságok üdvözléseit. Ez alkalommal is sok jeles személyiség jött a Vatikánba. Közöttük volt a pápa bátyja is, a 81 éves Georg Ratzinger atya.

Meghívást kapott Riccardo Segni római főrabbi is, de ő nem tudott eljönni, mert a zsidó húsvét első napja éppen a beiktatás napjára esett.

George W. Bush amerikai elnököt fivére, Jeb Bush floridai kormányzó képviselte. Ott volt Károly spanyol király és Zsófia királyné, Jean-Pierre Raffarin francia kormányfő, Horst Köhler német államfő, Gerhard Schröder német kancellár, Fülöp herceg, II. Erzsébet brit királynő férje, Rowan Williams, Canterbury érseke, összesen 28 ország hivatalos küldöttsége. Magyarországot Erdő Péter bíboros, Mádl Ferenc köztársasági elnök, Szili Katalin házelnök, valamint Lomnici Zoltán, a Legfelsőbb Bíróság elnöke képviselte.

Eljött Rómába tegnap százezer német hívő, zarándok is. Ám nem a német zászlók, hanem a kék-fehér kockás bajor lobogó alkotott erdőt a Szent Péter téren, a zarándokok túlnyomó többsége ugyanis innen, a pápa szűk pátriájából érkezett: ők nem német, hanem bajor pápáról beszélnek. Benedek pápa azonban – amint ez korábbi interjúiból és írásaiból kitűnik – sem németnek, sem bajornak, hanem egyetemes küldetéssel bíró egyházi munkásnak érzi magát.

MH-összeállítás

Comments are closed.