„A világot a feszület menti meg, nem azok, akik keresztre feszítenek” – üzente XVI. Benedek pápa a világnak mai beiktatási ünnepségén, miután a zsidó testvéreket köszöntötte, majd üdvözölte a hívőket és a nem hívőket is.

Az ünnepi szentmisén a német, spanyol, argentin, osztrák, észt és salvadori államfő mellett a Magyar Köztársaságot a két legfőbb közjogi méltóság, valamint a Legfelsőbb Bíróság elnöke képviselte. A ceremóniát két közszolgálati televíziós csatorna: az M1 és a Duna televízió, valamint a szintén közszolgálati Magyar Rádió élőben közvetítette. (JNA)

Beiktatták az új pápát, a Szent Péter-bazilika előtti téren tartott szentmise keretében, a Vatikánban. Az urbi et orbi áldást a bazilika loggiájáról mondja el XVI. Benedek, aki még nem költözött be az apostoli lakosztályba. A téren százezrek ünnepelték a Ratzingert és tapsviharral bátorították az új egyházfőt, akinek beszédét többször megszakították, amikor elődjéről, II. János Pálról beszélt, a közönség ugyanis rendszeresen tapssal jelezte egyetértését.

„Az elmúlt hetek csodálatos eseményei bebizonyították, hogy az egyház él, fiatal és a jövőbe vezet” – mondta a pápa, aki elsőként a zsidó testvéreket köszöntötte és egyaránt üdvözölte a hívőket és a nem hívőket is. „Nincs szükségem arra, hogy azonnali kormányprogramot mutassak be. A programom az, hogy ne az én akaratom, ne az én elképzeléseim, hanem az Úr akarata szerint vezessem az egyházat” – mondta. XVI. Benedek elmagyarázta a két pápai jelkép, a Pallium és a pásztori gyűrű értelmét, melyeket előzőleg a chilei Jorge Medina Estevez bíborostól vett át. Az emberek lelkét uraló sivatagról és a világot uraló hatalmi ideológiákról beszélt. „A világot a feszület menti meg, nem azok, akik keresztre feszítenek. A világot Isten türelme, nem az emberi türelmetlenség építi. Az emberek nem a fejlődés véletlenszerű, értelmetlen termékei, minden ember a szeretete tárgya kell, hogy legyen, minden emberre szükség van.”- olvasható a Magyar Rádió online oldalán.

A pápa első nyilvános beszéde mégiscsak egyházi program volt, erős szavak a hit védelmében. A szertartáson Horst Köhler német elnök, Gerhard Schröder kancellár, János Károly spanyol király mellett megjelent az argentin, az osztrák, az észt, valamint a salvadori elnök. Magyarországot Mádl Ferenc köztársasági elnök, Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke, Lomnici Zoltán, a Legfelsőbb Bíróság elnöke, valamint Erdő Péter bíboros, esztergomi prímás érsek képviseli.

Comments are closed.