Forrás: Népszava

Szombaton nyílt meg a horvát fővárosban az április 30-áig tartó Zágrábi Magyar Kulturális Hét. A Hungarofest által szervezett a magyar zenét, filmet, irodalmat bemutató eseménysorozatot Vass Lajos, a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának politikai államtitkára és Bozo Biskupic horvát kulturális miniszter nyitotta meg.

A nyitóeseményen, a Nimara Múzeum a világörökség magyar helyszíneit bemutató tárlatán a horvát kulturális miniszter népe háláját tolmácsolta Magyarországnak a háborús konfliktus idején tanusított magatartásáért. Vass Lajos államtitkár lapunknak elmondta, hogy Bozo Biskupiccal folytatott tárgyalásai eredményeként a nyáron aláírják a két ország közti kulturális egyezményt. A magyar kulturális hét egyik legfontosabb eseménye és egyben a Zágrábban zajló kortárs zenei biennálé záróeseménye a Magyar Állami Operaház zágrábi vendégjátéka volt. A zágrábi operaházban bemutatták Petrovics Emil: C”est la Guerre és Vajda János: Mario és a varázsló című egyfelvonásos operáját. A hét folyamán mutatják be Zágrábban Koltai Lajos Sorstalanság című filmjét, ahol a rendező és a főszereplő is jelen lesz. Nádas Péter: A fotográfia szép története című könyve is a Zábrábi Magyar Kulturális Hét folyamán jelenik meg horvátul. H. P.

Bronzba zárt imák (kép is)

Az orosz kulturális évad kiemelkedő rendezvénye nyílik meg holnap délután az Iprművészeti Múzeumban ( Bp., IX., Üllői út 33-37.) A Bronzba zárt imák címmel július 10-ig látható tárlaton 500 orosz fémikon tekinthető meg

a moszkvai Rubljov Múzeumból és hazai közgyűjteményekből. A rendkívül gazdag tárlatot Bozóki andrás kulturális miniszter nyitja meg 16 órakor. (Népszava)

Képregény húsz rajzban (kép is)

Mert elhagyatnak akkor mindenek címmel nyílik meg április 26-án 19 órakor Futaki Attila kiállítása a kArtin Galériában. A kiállításával a kArton Galéria olyan sorozatot szeretne elindítani, amely fiatal képregény rajzolóknak ad bemutatkozási lehetőséget. A ’72 órás kArton talent program” keretében évente két-három alkalommal terveznek hasonló, párnapos kiállításokat. Egy méltatója szerint Futaki Attilának a kArton galériában nyíló kiállításán bemutatásra kerülő 20 képből álló grafikai sorozatából egy történetet bonthat ki a néző. Képről képre végigkövethetjük a szereplő útját, miközben egy hatásos film gyors vágástechnikájának köszönhetően egyszerre tudjuk felülnézetből és premier plánból figyelni az alak vergődését, így egyszerre a kényelmes kívülálló szemszögéből és a nyugtalanító konfrontálódás pozíciójából lehetünk a történet résztvevői. (Népszava)

Lézerhíd is lesz

Két teljes napon át sokszínű programok helyszíne lesz ismét az Andrássy út és a budapesti Duna-part.

Az elmúlt évekhez híven – az Európa Kulturális Sugárút és az Európa Sétány 2004 rendezvényeinek hagyományát követve – a Hungarofest Kht ismét családias sétára hívjuk a várost. Uniós csatlakozásunk első évfordulóján, május 1-n a budai alsó rakparton kültéri tárlatlátogatás várja az érdeklődőket, akik mintegy 100 festmény digitális reprodukcióját tekinthetik meg. Az Erzsébet-hid alkalmi öltözékbe búik, a Széchenyi-Lánchíd ‘bulihíddá’ alakul, valamint a Vígadó tér és az Ybl Miklós rakpart között virtuális lézerhid feszül majd. (Népszava)

Szeretlek (kép is)

Az Ernst Múzeumban (Bp. VI., Nagymező utca 8.) ma 19 órakor nyílik James Higginson I Love You című kiállítása. A BumBum Artconsulting szervezésében az létrejött tárlatot a művész személyes jelenlétében Göncz Kinga Ifjúsági, Családügyi, szociális és Esélyegyenlőségi miniszter nyitja meg. A kiállítás május 22-ig látható. (Népszava)

Comments are closed.