Forrás: NOL

Zalán Eszter, 2005. április 25. 00:00

Részlet A bukás című filmbőlKép: mti/ap Elhúzódó vita után Izraelben is bemutatják az Adolf Hitler utolsó napjait bemutató német filmet, A bukást. A Lev mozihálózat vezetője azután döntött a korábban Németországot is megosztó film vetítése mellett, hogy két próbavetítésen az izraeli nézők többsége A bukás bemutatását javasolta. Oliver Hirschbiegel német rendező filmje bírálói szerint emberbőrbe bújtatja a náci vezetőt, és így szimpátiát kelt a hatmillió zsidó meggyilkolásáért felelős Führer iránt.

Az idén Oscar-díjra jelölt filmnek egy évig nem sikerült forgalmazót találnia Izraelben. A zsidó államban 280 ezer holokauszt-túlélő él. Nurit Shani, a mozihálózat vezetője – aki egyben a filmet forgalmazó Shani Films tulajdonosa is – ezer nézőt hívott meg a próbavetítésre, akiknek 91 százaléka nem látott kivetnivalót a film izraeli bemutatásában. Shani – akinek szülei is holokauszt-túlélők – elmondta: bízott a nézők kedvező reakciójában, de ilyen meggyőző eredményre ő sem számított. Reményei szerint A bukást a Lev mind a hét mozijában be tudja mutatni – írja a Haarec napilap.

A nézők egy része kifogásolta, hogy a filmben tulajdonképpen szó sem esik a holokausztról. Másokat viszont megdöbbentett a németek szenvedése. – Most láttam először, hogy a németek hogyan küzdöttek azzal, amit létrehoztak, és mit gondoltak valójában a Führerről – mondta egy néző a próbavetítés után. A nácivadász Efraim Zuroff, a jeruzsálemi Simon Wiesenthal Központ vezetője – aki a magyar származású, Ausztráliában élő Charles Zentai után is nyomozott – nem ért egyet a nézők többségével. Ő biztosan nem nézi meg A bukást. Bár nem támogatja a cenzúrát, reméli, hogy az emberek a „lábukkal is szavaznak”, és nem mennek el megnézni a filmet.

A Németországban és Magyarországon is sikerrel vetített alkotást május 19-én mutatják be Izraelben.

Jeruzsálem-Haifa, 2005. április

Comments are closed.