Forrás: Magyar Hírlap

Az izraeli közvélemény rasszistának, a külügyminisztérium botrányosnak nevezte a brit egyetemi oktatók legnagyobb szakmai szövetségének döntését, hogy bojkottálni fognak két izraeli egyetemet.

A negyvenezer tagot számláló nagy-britanniai egyetemi oktatók szövetsége (AUT) feketelistára tette a haifai egyetemet és a Tel-Aviv közelében működő Bar Ilan vallási egyetemet – idézte az AP amerikai hírügynökség Sally Huntnak, a szövetség főtitkárának közleményét. Előbbinek az a bűne, hogy megsértette az oktatói szabadságot, utóbbinak pedig az, hogy tanszéket működtet a legnagyobb ciszjordániai zsidó településen, Arielben. A haifai egyetem esetében a szövetség felháborodását az váltotta ki, hogy a politika tudományok tanszékének egyik tanárát, Ilan Pappét elbocsátás, sőt bírósági eljárás fenyegeti, mert támogatta egy olyan diák szakdolgozatát, aki egy palesztin faluban, Tanturában 1948-ban elkövetett mészárlás körülményeit vizsgálta. A szövetség éves konferenciáján, még pénteken kezdeményezték a jeruzsálemi Héber Egyetem bojkottját is, amely állítólag olyan területen építkezik, ahol palesztinok házait földgyalukkal lerombolták, a döntést azonban átmeneti időre felfüggesztették és további viták tárgyává tették.

Nem ez egyébként az első eset, hogy az AUT izraeli egyetemek bojkottjával kísérletezik, eddig azonban nem sikerült határozatot elfogadtatni. A The Guardian című brit napilap értesülése szerint az AUT vezetői most is ellenezték a határozatot, és kérték a küldötteket, hogy várjanak a kérdés megvitatásával és a döntéssel, amíg több bizonyíték nem áll rendelkezésre.

Az izraeli külügyminisztérium szombaton erélyesen tiltakozott a döntés miatt, botrányosnak és álszentnek minősítve. Izrael londoni nagykövetsége közleményt adott ki, amelyben a Haarec tudósítása szerint meggyőződését fejezte ki, hogy „a brit egyetemek és a kormány világossá teszi majd, hogy nincs helye a rasszizmusnak”. A Jerusalem Post internetes oldalán véleményüket kifejtők rasszistának, diszkriminatívnak és szégyenletesnek minősítették a döntést, a The Guardian kommentátora, David Aaronovitch pedig értelmetlennek nevezte.

MH-összeállítás

Comments are closed.