Forrás: NOL

Magyar és lengyel zsidókat mészároltak le abban a városban, ahol a minap pápává választott Joseph Ratzinger felnőtt – írta a pénteki The Independent.

A vezető liberális brit napilap tudósítója a Traunstein városáról szóló, egy helyi szerző tollából származó leírásból idéz, amely nyíltan szól a második világháború idején a településen elkövetett atrocitásokról, arról, hogy széles körben elterjedt a helyiek körében a rabszolgamunkások alkalmazása, és arról, hogy a város mellett egy koncentrációs tábor is működött.

A brit lap által idézett könyv szerint 1945. május 3-án, már Hitler öngyilkossága után az SS több ezer zsidó foglyot hajtott keresztül a városon; a menet a szovjet hadsereg közeledtével a buchenwaldi és a flossenburgi koncentrációs táborokból indult. A város lakói közül néhányan segíteni próbáltak – egy pékség például élelmiszert adott az éhező zsidó foglyoknak -, mások azonban félrenéztek, vagy éppen kinevették a foglyokat, sőt jelentették a szökési kísérleteket az SS-nek – áll a The Independentben hosszasan idézett leírásban.

A foglyokat éjszakára a város Hufschlag kerületében – ahol a jelenlegi pápa egyébként náciellenes családja is lakott – egy gazdasági épületbe zárták, és másnap közülük 66-ot, akik már nem tudtak továbbmenni, tömegsírba lőttek – áll a brit lapban.

A The Independent szerint mindez nem szerepel Joseph Ratzinger 1997-ben kiadott, Mérföldkövek című önéletrajzi írásában. A lap kommentárja szerint mindazonáltal nehéz lehetett nem tudomást venni például a várostól nem messze működő, Trostberg nevű koncentrációs táborról, ahol Dachauból átvezényelt, mintegy 700 zsidó fogoly sínylődött szögesdróttal körülvett barakkokban.

Az írás szerint Ratzinger, aki dezertált a német hadseregből a háború végén, Traunsteinbe menekült vissza, és civil ruhában bujkált az SS elől.

A cikkhez fűzött szerkesztőségi kommentárjában a liberális brit lap azt írta: egy olyan német pápa megválasztása, aki átélte a náci időket, „nemcsak a katolikus egyház jelenével, hanem múltjával kapcsolatban is kérdéseket vet fel”.

A lap szerint senki nem feltételezi Joseph Ratzingerről, hogy náci lett volna, rövid Hitlerjugend-tagsága ellenére sem. XVI. Benedek azonban maga így írta le viszonyát a náci rezsimhez: amikor világossá tették neki, hogy a nácik azért ítélik el a kereszténységet, mert annak gyökerei a gyűlölt zsidó vallásból hajtottak ki, akkor értette meg, hogy a nácik hitvallása semmit nem jelent számára.

A The Independent véleménye szerint „ez bizarr módon technikai magyarázat Hitler gyilkos brutalitásának elvetésére … és olyan emberre utal, akit inkább a dogma, semmint az emberiség iránti törődés vezérel”.

(MTI)

Comments are closed.