Forrás: Magyar Rádió

A tévéhíradóban bejelentették, hogy egy kelet-jeruzsálemi szállodában Simon Peresz miniszterelnök és Ahmed Korei palesztin miniszterelnök kétórás találkozót tartott.

Főleg gazdasági kérdések kerültek napirendre, és megállapodtak több közös bizottság felállításáról, amik a kivonulás különböző kérdéseit fogják összehangolni. Az izraeli fél főleg a palesztin biztonsági erők szerepéről szólt, hogy ne ellenséges tűz alatt történjék meg a kivonulás.

A palesztinok a kiszivárgott hírek szerint a gázai üvegházak felújításában számítanak az izraeliek segítségére, a víz, a csatornázás és az áramszolgáltatás helyreállításában, valamint az útelzáró akadályok eltávolításában. A Peresz-Korei megbeszélésen kívül Ariel Saron főtanácsadója, Dov Weisglass is találkozott Saeb Erakattal, aki a palesztin-izraeli tárgyalások vezetője, valamint éjjel a tervek szerint Saul Mofáz és Mohammed Dahlan is megbeszélést tart a biztonsági kérdésekről.

Az izraeli rádióban az is elhangzott, hogy tárgyalások folynak egy közeli Saron-Abbász találkozóról, ami a legmagasabb szinten jelentené a kapcsolatok felvételét az elszakadási tervvel kapcsolatban.

Riadókészültség a zsidó húsvéti ünnepek alatt

Egy hétre teljes készültségbe helyezték az izraeli rendőrséget a szombat este kezdődő pészah miatt. A palesztinokkal kötött tűzszünet ellenére egyenruhás és civil ruhás rendőrök lesznek minden nyilvános helyen, a vendéglőkben, a szállodákban, sőt még a zsinagógákban is, hogy megakadályozzanak egy esetleges merényletet. Ezen kívül Shaul Mofáz honvédelmi miniszter elrendelte a ’67-ben elfoglalt területek lezárását, csütörtök éjjeltől csak rendkívüli esetekben léphetnek be a palesztinok Kis-Izrael területére.

Az ünnep előtt előtérbe kerültek az ország szociális problémái, számos segélyszervezet osztogatott főleg ételből álló segélycsomagokat a rászorulóknak, hogy legalább a hagyományos széder estén tele legyen az ő asztaluk is. Az egy hétig tartó pészahot az izraeliek egy része a Sínai-félszigeten tölti. A figyelmeztetések és tabai merénylet ellenére idén is mintegy 15 ezren készülnek Egyiptomba, ahol tavaly ilyenkor 30 ezren töltötték a zsidók legnagyobb tavaszi ünnepét.

MR, Shiri Zsuzsa (Jeruzsálem)

Comments are closed.