Forrás: Origo

A Gázai övezetből tervezett izraeli kivonulás és az ezzel kapcsolatos gazdasági kérdések szerepeltek Simon Peresz izraeli miniszterelnök-helyettes és Ahmed Korei palesztin miniszterelnök csütörtöki jeruzsálemi találkozóján. Az egyik kelet-jeruzsálemi szállodában lezajlott találkozón jelen volt Mohammed Dahlán, a polgári ügyek palesztin minisztere és Száeb Erekát palesztin főtárgyaló is.

A palesztin küldöttség egyik, neve elhallgatásához ragaszkodó tagja közölte, hogy a találkozón elkészítették a jövőbeli izraeli-palesztin találkozók menetrendjét; az illetékes pozitívnak minősítette a tárgyalásokat. Elmondta továbbá, hogy szóba került Mahmúd Abbász palesztin elnök és Ariel Saron izraeli miniszterelnök jövőbeli találkozójának lehetősége is. Peresz és Korei először márciusban tartottak titkos találkozót. Csütörtök este a tervek szerint Dahlán találkozik Saul Mofaz izraeli védelmi miniszterrel, Erekát pedig Dov Vejszglasszal, Saron tanácsadójával.

A vezető izraeli védelmi és biztonsági illetékesek csütörtökön felsorakoztak Saron javaslata mögé, amely szerint a gázai kivonulást három héttel el kellene halasztani. Az izraeli közszolgálati rádió jelentése szerint az izraeli illetékesek augusztus 15-ét javasolják a kivonulás kezdő időpontjául. A Mofaz elnöklete alatt tartott találkozón jelen volt az izraeli vezérkar, a titkosszolgálat és a rendőrség főnöke is. A védelmi és biztonsági illetékesek javaslata a Saron vezette miniszteri bizottság elé kerül, amely várhatóan jóváhagyja azt.

Az izraeli-palesztin tárgyalások és a tűzszünet ellenére továbbra is történnek erőszakcselekmények a térségben. Palesztin fegyveresek pokolgépet robbantottak csütörtökön egy járőröző izraeli katonai jármű mellett Gázában, közel az övezet és Izrael közötti, kerítéssel védett határhoz. Egy izraeli katona könnyebben megsérült, az izraeli katonák fegyvereikből leadott lövésekkel válaszoltak a támadásra, amelyet egyelőre egyetlen szervezet sem vállalt magára.

(MTI)

Comments are closed.