Forrás: Emih

A Pilisben eltöltött hétvégi szeminárium után még ma is úgy érzem, mintha egy csodálatos álomból még most sem ébredtem volna fel.Már az érkezéskor egy mesebeli világ kapujában találtam magam, és mint mikor egy madárfióka a szárnyait eregetve próbál az anyja után repülni, úgy eregettem szárnyaimat én is, szomjazva a tudást, melyet a Pesti Jesiva rabbijai adhattak meg nekem, nekünk ezen a hétvégén. …

A tudást, melyet Köves Slomó rabbi “Az ember és Isten kapcsolatá”-ról szóló magával ragadó előadása közvetíthetett, illetve Oberlander Baruch rabbi az ügynökkérdésről szóló érdekfeszítő előadása nyújthatott számomra. Persze Nógrádi Bálint bibliai, és Shalom Hurwitz rabbi feledhetetlen történelem órái nélkül nem alkotott volna teljes egészet a hétvégi szeminárium. A kedves ismerősök és ismeretlenek társaságában mindannyiunk megismerkedhettem a közelgő pészáchi ünnep minden mondandójával, jelentésével. Úgy érzem ezek után mindnyájan teljes átéléssel és tisztelettel leszünk képesek emlékezni őseink egyiptomi kivonulására. Minden tudás, amit megszerezhettem eme kivételes alkalommal, boldogsággal töltötte el szívemet, és a magával ragadó pilisi táj látványa méginkább elvarázsolta lelkemet. Mesebeli élmény.

A tanuláson kívül természetesen szórakozásra, kikapcsolódásra is jutott idő, én magam ugyan nem próbáltam, de a fiatalok többsége játszhatott a helyi bowlingpályán, a legfiatalabbak – a szülők legnagyobb örömére – részt vehettek Mendy Lowenthal gyermekfoglalkozásain, és kedvükre hancúrozhattak, futkározhattak kint a szabadban.

Úgy hiszem, egy a Pilisben eltöltött hétvége a Pesti Jesivával élményekben gazdag időtöltést, szellemi és lelki felfrissülést adhat mindannyiunknak. Szívből kívánom, hogy a jövőben mindenki átélhesse ezt a varázslatot.

Könnyű böjtöt minden elsőszülöttnek és jó tartalommal megtöltött Pészáchot kívánok Mindenkinek!

Kárpáti Joszi

Comments are closed.