Forrás: Magyar Rádió

A gázai kivonulás nyomán rengeteg bonyolult kérdéssel is foglalkoznia kell az izraeli kormányzatnak. Többek közt például a gázai temetők ügyével. A kérdés igen kényes, mert a zsidó és az izraeli törvények szerint a temetés után egy évig tilos elmozdítani a földi maradványokat, és vannak ennél frissebb sírok is. Kérdés az is, hogy vajon egy helyre, együtt kerüljön-e át a 47 exhumált sír. Egyes hírek szerint az askenoni temetőben már terveznek számukra egy külön parcellát, hogy a családok maguk döntsenek a sírhelyekről, miközben legtöbben még maguk sem tudják, hová fognak költözni. Az biztos, hogy az izraeliek nem akarják szeretteik maradványait a palesztinoknak átadott földeken hagyni.

Ariel Saron miniszterelnök egy egészen váratlan helyről kapott támogatást a kivonulási tervhez. A nagy tekintélyű, több mint száz éves kabbalista Kaduri rabbi eddig ellenezte a zsidó családok elköltöztetését, de váratlanul Saron mellé állt és azt mondta, hogy Gáza nem Izrael része, a Tóra szerint is a palesztinokhoz tartozik.

Közben Ariel Saron a szombat este beköszöntő peszah ünnep előtt adott interjújában hangsúlyozta, hogy képes lesz ellenállni a nemzetközi nyomásnak, és nem hajt végre több egyoldalú kivonulást a „67-ben elfoglalt területekről.

Shiri Zsuzsa (Jeruzsálem)

Comments are closed.