Forrás: Népszava

Az ipari hulladékok hasznosításának fokozására még az idén cselekvési programokat indít a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium (KVM) – mondta Rakics Róbert a tárca helyettes államtitkára egy tegnapi konferencián Budapesten. A helyettes államtitkár közölte: a 2002-ben keletkezett 422 millió tonna ipari hulladéknak csupán 30 százalékát hasznosították. Ezzel szemben az Európai Unió 2008-ig legalább 50 százalékos hasznosítási arányt ír elő Magyarország számára – tette hozzá.

Megjegyezte: az elmúlt években tapasztalt változások az Országos Hulladékgazdálkodási Terv (OHT) második félévben esedékes országgyűlési felülvizsgálatakor válnak számszerűsíthetővé, ám az szinte bizonyos, hogy az uniós cél a hulladéktípusonként kidolgozott cselekvési programok nélkül nehezen teljesíthető. (MTI)

M3-as:határidőre elkészül a szabolcsi szakasz

A tervezett határidőre elkészül az M3-as autópálya Görbeháza-Nyíregyháza közötti szakasza, valamint a Nyíregyházát délről és keletről elkerülő gyorsforgalmi út is – mondta Gazda László, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Önkormányzat elnöke tegnap az MTI-nek. Az M3-as Görbeháza-Nyíregyháza közötti 39 kilométeres szakasza 2006. december 31-ig készül el, a Nyíregyházát elkerülő sztrádarész építését 2006. március 31-ig fejezik be. A nyíregyházi elkerülő út 23,6 kilométer hosszúságban a 4-es számú főút Záhony felőli részét Nyírtura-Oros-Nagyszállás határában elhaladva köti majd össze a sztrádával. (MTI)

Kupa: a gazdaság egészséges, a pénzügyek betegek

A gazdaság egészséges, viszont a pénzügyek betegek; nincs szükség radikális ‘Bokros-csomagra’, átgondolt és konszenzuson nyugvó gazdaság- és pénzügypolitikára annál inkább – mondta Kupa Mihály volt pénzügyminiszter az első főiskolai napok keretében tartott előadásában tegnap Zalaegerszegen. Kupa Mihály szerint a pénzügyi stabilitás nem érhető el, ha csak ‘export- és beruházás-vezérelten akarjuk fejlődési pályán tartani a gazdaságot’, mert ez kevesebb bevétellel jár, mivel nem növeli a fogyasztást és vele együtt a fogyasztási adóbevételt. Az elmúlt év is ezt igazolta – tette hozzá. Kupa Mihály hangsúlyozta, hogy nem lehet néhány hét alatt adóreformot csinálni, mert előbb tisztázni kell milyen feladatokat vállalhat az állam, az önkormányzati szféra és mit hagyjanak a háztartásokra. Az érdemi változtatások egyik fontos eszközeként az adómértékek szintjének csökkentését és ezzel együtt több, eddig elveszett bevételi forrás működtetését jelölte meg. (MTI)

Budapest a mobilkutatás fővárosa

A Magyar Tudományos Akadémia Filozófiai Kutatóintézete és a T-Mobile ötödik éve folyó közös interdiszciplináris társadalomtudományi kutatásának keretében ‘Kép, gondolat és tudás a mobilkorban’ címmel 2005. április 28. és 30. között újabb nemzetközi konferenciára kerül sor. A tudományos fórum a mobilkommunikációs kutatás világtalálkozója lesz, hiszen az USA-tól és Kanadától Japánig, Tajvanig és a Fülöp-szigetekig, Dél-Afrikától Cipruson és Máltán át Dániáig és Finnországig, Németországtól Ausztrián, Magyarországon és Románián át Izraelig 24 ország képviselői ismertetik legújabb eredményeiket. Az évek óta egyre jelentősebb nemzetközi érdeklődés mellett zajló kutatási programnak és a most már negyedik kötettel jelentkező angol nyelvű könyvsorozatnak köszönhetően Budapest mára a mobiltársadalom-kutatás fővárosává vált. (Népszava)

Magyarok a turizmus-diplomáciában

Európa legnagyobb turisztikai szervezete a 33 európai ország nemzeti turisztikai hivatalait tömörítő Európai Utazási Bizottság (European Travel Commission – ETC) az április 18-19. között Brüsszelben tartott 68. közgyűlésén az igazgatóságának tagjává választotta Dr. Galla Gábort, a Magyar Turizmus Rt. vezérigazgatóját. A szakember munkájának európai szintű elismerésén és a turizmusdiplomáciai sikeren túl ez azt is jelenti Magyarország számára, hogy jobban tudja érvényesíteni érdekeit Európán belül, illetve a tengerentúli piacokon, ahol az ETC közös marketing akciókkal lép fel annak érdekében, hogy növelje Európa, mint turisztikai desztináció ismertségét. Ezen felül Magyarország nagyobb szerepet tud betölteni a kutatói programok lebonyolításában és az e-marketing fejlesztések területén is. (Népszava)

Comments are closed.