Forrás: HETEK

HETEK – Országos Közéleti Hetilap | IX. ÉVFOLYAM, 16. SZÁM | 2005. ÁPRILIS 22.

Hechs László

A Hamasz nyerheti a palesztin választásokat

Tart még a harcosok pihenője

Az elmúlt hetekben az izraeli parlament, a knesszet elutasította a gázai kivonulással kapcsolatos referendumról szóló törvényt, és jóváhagyta a költségvetést is, amellyel elhárultak a jogi akadályok a gázai kivonulás elől. A Hamasz és az Iszlám Dzsihád elindul a júliusra tervezett parlamenti választásokon. E tényeket Abbász „demokratikus reform” vonalával együtt sokan a békefolyamat megújulásaként értékelik. Ez az ideiglenes palesztin állam de facto megalakulásához vezethet, amelyet sokan a palesztin-izraeli konfliktus megoldása kulcsának tartanak.

A híradások másik csoportja azonban egészen másról szól. Miközben Abbász látszólag békülékenyebb húrokat penget, a Hamasz gyakorlatilag ellenőrzése alá vette a palesztin utcát. A Hamasz – úgy tűnik – a Palesztin Hatóság választások útján történő átvételére készül. Ezzel kapcsolatos a legújabb hír, hogy a Palesztin Hatóság a nyári választások elhalasztását tervezi. Ebben az esetben a Fatah és a Hamasz a terrorakciók felújításával növelheti népszerűségét. Így katonai és politikai elemzők egy része őszre a palesztin felörlő terrorháború, az intifáda kiújulását jósolja. Vajon mire alapozzák feltételezéseiket?

Bár a fegyveres csoportok által bejelentett tahadijja („fegyvernyugvás”) elvileg az év végéig tart, bármikor felborulhat. A viszonylagos nyugalom sorsa ugyanis a Hamasz és az Iszlám Dzsihád vezérein áll vagy bukik. Ha Izrael nem teljesíti feltételeiket (közte a palesztin terroristák elengedését, a települések befagyasztását, a biztonsági kerítés építésének leállítását) előre jelezték, hogy felújítják terrortevékenységüket.

Ezt azért tehetik meg, mert Abbász nem teljesítette a Békemenetrend (a „road-map”) induló követelményét, a terror infrastruktúrájának felszámolását. Abbász nem hajlandó a Hamasz, az Iszlám Dzsihád és az Al-Aksza Mártírjainak Brigádját felszámolni, fegyvereiket elkobozni, és e szervezetek nem hajlandóak fegyvereiket leadni és önmagukat felszámolni. Így a „road-map” Abbász vétkes mulasztása miatt nem is lépett hatályba. Izrael tervezett építkezése a Jeruzsálem közeli Ma”ale Adumimban ezért a nemzetközi tiltakozás ellenére sem sért semmit. (Ami nem létezik, azt megsérteni sem lehet.)

Éppen ellenkezőleg. Abbász Kairóban megállapodott, hogy a terrorszervezetek csatlakoznak a PFSZ-hez, elindulnak a júliusi választásokon, és így a Palesztin Hatóság nemzetközileg elismert, legitim elemeivé válnak. Kairóban a PFSZ átalakítására még „vegyes bizottságot” akartak létesíteni. Közben kiderült, hogy a PFSZ programja nem áll ellentétben a Hamasz és az Iszlám Dzsihád platformjával. Az arab médiát figyelő Michael Widlanski szerint a közös platform a PFSZ 1974-ben elfogadott terve. Eszerint a szervezet célja „az egységes arab állam megvalósításáról a brit mandátum alatti határaival” szakaszosan is megvalósítható. A palesztinok minden „felszabadított” területet a következő szakaszban vívandó háború bázisául használnak. A folyamat végcélja: Izrael Állam teljes felszámolása. Abbász elfogadta, hogy a Hamasz és társai megőrizhessék fegyvereiket, valamint átengedte nekik a PFSZ intézményeinek 40 százalékát, és egyben felkérte őket, hogy Izrael kivonulását követően költözzenek a Gázai övezetbe.

Ma Mahmúd Abbászt az Európai Unió és az Egyesült Államok a palesztinok legitim vezetőjeként ismeri el. Bush meghívta a Fehér Házba, és dollárszázmilliókat utalt át a Palesztin Hatóság számlájára. Izraelre pedig nyomást gyakorol, hogy vonuljon ki a Nyugati Part (Judea és Szamária) palesztinok lakta városaiból, és engedje el a terroristákat az izraeli börtönökből. Izrael a maga részéről beszüntette a körözöttek üldözését, lehetővé tette, hogy a palesztin erők Gázában, Jerikóban és Tulkármban is megszilárdítsák ellenőrzésüket. Abbász ezt azzal „honorálta”, hogy megszegte a Saronnal e két városba menekülő, körözött terroristák lefegyverzéséről kötött megállapodást: nem kobozta el tőlük fegyvereiket. Naszr Juszef, a „kőkemény” belügyminiszter csak a fegyverek azonosítási számait kérte tőlük, amit azok természetesen büntetlenül megtagadhattak.

Aharon (Farkas) Ze”évi, a katonai hírszerzés magyar származású főnöke a közelmúltban beszámolt a knesszet kül- és védelmi bizottsága előtt, hogy a szervezetek a tahadijját soraik újjászervezésére és fegyvercsempészésre használják fel. A palesztinok Gázából Judeába és Szamáriába telepítenek át terroristákat és fegyvereket. Izraelt a palesztinok szerint a „fegyveres ellenállás” késztette visszavonulásra, így ha megszűnik az izraeli jelenlét Gázában, a harc súlypontja Judeára és Szamáriára tevődik át, ahonnan a terror Izraelt – álláspontjuk szerint – visszavonulásra és a zsidó települések felszámolására kényszeríti. A Hamasz ennek az álláspontjának köszönheti növekvő népszerűségét a Nyugati Parton. Kaled Masa”al Hamasz főnök a „fegyvernyugvást” a „harcosok pihenőjének” nevezte.

Alex Fishman, a Jediot Ahronot katonai elemzője szerint az új háború a Nyugati Parton robban ki. Kasszem rakéták hullanak majd izraeli városokra.

A Nyugati Partért felelős Központi Katonai Parancsnokság pedig már az intifáda őszi kiújúlására készül. A hírszerzés adatai szerint a palesztinok látszólag fenntartják a gázai békét, hogy bizonyítsák: képesek az ottani ügyek békés vitelére. Ám Judea és Szamária egészen más történet. Ha Izrael a Nyugati Parton kivonul a palesztinok lakta városokból, a palesztinok ismét felállítják fegyver- és rakétagyártó üzemeiket. Saul Mofáz védelmi miniszter washingtoni látogatása során is elismerte, hogy a palesztinok SA-7 Strella típusú légelhárító rakétákat szereztek be, amellyel utasszállító gépeket is lelőhetnek.

A 2005. júliusi parlamenti választásokat Abbász elhalasztani készül, mert tart a Hamasz győzelmétől. Ha ez megtörténik a Hamasz ismét erőszakos útra lép. A „demokratikus folyamat” véget ér. A palesztin szervezetek ismét fegyvereikhez nyúlhatnak. Kezdődhet tehát minden elölről.

Copyright Š HETEK. Minden jog fenntartva.

Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. Internet szolgáltatónk a TisztaNet

Hirdetési tarifatáblázat a Hetek nyomtatott változatához

Comments are closed.