Forrás: NOL

Népszabadság Online, 2005. április 20. 15:11

A drogfogyasztók polgári engedelmességi mozgalma melletti szolidaritási nyilatkozatot adott ki ötven szakember, akik ebben a formában tiltakoznak a fogyasztók üldözése ellen.

A Kendermag Egyesület a drogtörvény elleni tiltakozásul március 23-án indított kampányt „polgári engedelmességi mozgalom” elnevezéssel. Ennek lényege, hogy május elejéig minden szerdán néhány Kendermag-aktivista feladja magát a rendőrségen, miszerint drogot fogyasztott.

„A Kendermag Egyesület hosszú távú céljai közé tartozik a marihuána fogyasztásának legalizációja. Egyértelműen a legalizáció mellett foglalunk állást, azonban ez egy hosszú távú folyamat” – mondta Juhász Péter, az egyesület képviseletében. Szerinte a dekriminalizáció előtt nincs szükség tájékoztatásra, ugyanakkor a liberalizációt meg kell, hogy előzze egy felvilágosító kampány.

Rétvári Bence, az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség elnöke a kezdeményezéssel kapcsolatban elmondta: továbbra is úgy látják, a mozgalom elsősorban a kereskedők fedezését célozza. Az MKDSZ és a KDNP ifjúsági társszervezetének elnöke szerint a mozgalom eltereli a figyelmet a dílerek igazi büntetőjogi problémájáról. „Az alkalmi fogyasztókat elsősorban felvilágosítani, a függőket kezelni, a terjesztőket pedig büntetni kell” – tette hozzá Rétvári Bence.

A Kendermag Egyesület most kiadott közleménye szerint az elindított polgári engedelmességi mozgalom negyedik hetében ismét önkéntesek jelentették fel magukat, tiltakozva a drogfogyasztókat sújtó jelenlegi büntetőjogi fenyegetés ellen. Az egyesület szerdán az BRFK Teve utcai székházánál sajtótájékoztatót tartott, amelyen felolvasták több szakember szolidaritási nyilatkozatát is. A dokumentumot ötven, a drogfogyasztókkal napi szinten foglalkozó szakember látta el kézjegyével, köztük Bárdos Deák Ágnes zenész és kultúra-szervező, Demetrovics Zsolt pszichológus, kulturális antropológus, Dr. Funk Sándor addiktológus, Hoyer Mária szakpszicholgus, Miletics Marcell szociális munkás, narkológiai segítő, Ritter Ildikó kriminológus, Veresné Nagy Ilona művészetterapeuta.

Az egyesület alelnöke, Juhász Péter bejelentette továbbá, hogy a Million Marijuana March nevű nemzetközi kampány részeként a Kendermag Egyesület május 8-án ismét demonstrációt tart. Ennek célja a társadalom figyelmének felhívása a jelenlegi drogtörvények igazságtalanságára. A megmozdulás a polgári engedelmességi mozgalom utolsó felvonása lesz.

A szolidaritási nyilatkozat teljes szövege

„A kábítószer-jelenséggel napi szinten foglalkozó segítő szakemberekként szolidaritásunkat fejezzük ki mindazon kábítószer-fogyasztókkal, akik a Polgári Engedelmességi Mozgalom keretében önmaguk feladásával tiltakoznak a drogfogyasztók üldözése ellen.Szakmai tapasztalataink és a tudományosan bizonyított tények alapján, a valódi közegészségügyi szempontok és az emberi jogok figyelembevételével szükségét érezzük annak, hogy kiálljunk a kábítószer-fogyasztás dekriminalizálása mellett.

Meggyőződésünk hogy a kábítószer-fogyasztók üldözése nem megfelelő eszköz a kábítószer-probléma kezelésében, és több problémát teremt, mint amit eredetileg megoldani szándékozott. A törekvés, hogy büntetőjogi eszközökkel szorítsuk vissza a kábítószer-fogyasztást nem képes célját teljesíteni, de fiatalok ezreinek életét és karrierjét teheti tönkre, stigmatizálja, kirekeszti a problémás fogyasztókat, és elvonja a forrásokat a helyzet emberségesebb kezelésétől.

Egyetértünk a Polgári Engedelmességi Mozgalom azon törekvésével, hogy a kábítószer-fogyasztók költséges és eredménytelen üldözése helyett a hiteles információn és őszinte párbeszéden alapuló megelőzés, a problémás szerhasználók gyógyítása és a bizonyítottan hatékony és az európai gyakorlatban is egyre nagyobb teret kapó ártalomcsökkentő eszközök kapjanak prioritást. A kábítószerekkel kapcsolatos társadalmi és közegészségügyi problémák visszaszorításának egyetlen, valóban hatékony módja a kirekesztettség csökkentésében, az esélyteremtésben és az egészségügyi szolgáltatások szélesítésében rejlik.

Hivatásunk a segítségnyújtás, célunk az emberek lelki és testi egészségének megóvása és fejlesztése, emberi méltóságának védelme. Feladatunkat akkor tudjuk véghezvinni, ha bizalommal és maguktól, nem kényszer hatására fordulnak hozzánk azok akiknek segítségre van szüksége. Küldetésünket akkor tudjuk teljesíteni, ha azon dolgozunk, hogy olyan társadalomban éljünk, amely valóban felelősséget vállal polgáraiért, ahol az emberek szabadságának tiszteletben tartása mellett egészségüket és biztonságukat tartja elsődlegesnek, nem a büntetést.”

A nyilatkozat aláírói:

Dr. Albert-Lőrincz Enikő pszichológus egyetemi tanár

Dr. Andrasofszky Enikő jogi szakokleveles orvos

Dropcsa Gabriella gyermekvédelmi felelős

Bárdos Deák Ágnes zenész és kultúra-szervező

Batta Barbara tanuló, kutatási asszisztens, önkéntes

Berényi Emília CEU Könyvtár

Berkei Éva irodavezető É.T.E.

Bognár Éva szociális munkás

Dávid Ferenc szociológus, morális vállalkozó

Demetrovics Zsolt pszichológus, kulturális antropológus

Drelyó Ágnes művelődésszervező, negyed éves pszichológus hallgató

Dr. Dulka Erika pszichiáter

Fábián Róbert szociológus

Dr. Funk Sándor addiktológus

Gajdos András Segítő, Belvárosi Tanoda Alapítvány, Megálló Csoport

Géczi Kornél egyetemi tanuló

Geist Gábor szociális munkás, szociálpolitikus, szociológushallgató

Gimes Katalin addiktológiai konzultáns és szociális munkás

Győri Gabriella tanuló

Hegedűs Gyula deviancia szociológus

Hentes Ildikó szociális munkás

Horváth Kornélia Addiktológiai konzultáns , Apáczai Csere János Gimnázium

Hoyer Mária Klinikai és Addiktológiai szakpszichológus

Kovács Eszter-Réka mentálhigiénés szakember

Kováts Virág szociális munkás, szociológus hallgató

Kun Gábor szociális munkás

Mezö Andrea Szociális munkás

Miletics Marcell szociális munkás, narkológiai segítő

Oláh Zsuzsanna szociális munkás

Pári Mirella pedagógus Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem

Reményi Csaba szociális munkás

Ritter Ildikó kriminológus

Sasvári Andrea ügyvéd

Simonné Czabai Ildikó banki ügyintéző-nővér

Dr. Sipos Kornél pszichiáter szakorvos, klinikia pszichológus

Surányi Judit szociológus, kulturális antropológus

Susan Eszter egyetemi hallgató

Szabó Réka addiktológiai konzultáns

Szederkényi Szabolcs szociális gondozó

Dr. Szemelyácz János pszichiáter-addiktológus

Szikora Mihály mérnök-szakápoló-lelkész-családkonzultáns

MI-ÉRTÜNK Egy.

Szlávik Krisztina Mentálhigiénés szakember,családgondozó

Szőcs Janka pszichológus hallgató

Takács István Gábor pszihológus

Takaró Lajosné narkológus

Tóth Bálint elnök, Északi Támpont Egyesület

Tóth Sándor lelkész

Varga Dániel Kékpont Partyservice önkéntes koordinátor, pedagógus

Varga Mónika addiktológiai konzultáns

Veres Ilona (Veresné Nagy Ilona) művészetterapeuta

Zilahi Réka Sziget Droginformációs Alapítvány

Zobin Melinda szociálpedagógus

Comments are closed.