Forrás: Erec

– Az antiszemitizmus erősödése tapasztalható Németországban – vélekedett a Németországi Zsidók Központi Tanácsának (ZJD) vezetője, Paul Spiegel egy német hetilapnak.

Spiegel keserű mérleget vont eddigi hivatali idejéről: 2000 januárjában – az 1999 augusztusában elhunyt Ignaz Bubis utódaként – bizakodva kezdte elnöki megbízatását, ám – mint azt a Der Spiegel hírmagazinnak mondta – most úgy érzi “akármit csinálhatsz, nem érsz el semmit”.

Úgy vélekedett: az utóbbi hónapokban csökkent a zsidósággal szembeni előítéletes megnyilvánulásokkal kapcsolatos gátlások küszöbe, olyan körökben is, ahol azt korábban elképzelhetetlennek tartotta. Igaz ez egyes egyházi vezetőkre is, akik “felelőtlenül és veszélyes módon egy kalap alá veszik az abortuszt a holokauszttal” – tette hozzá, a kölni érsek vitákat kiváltó januári szavaira utalva.

Nehezményezte továbbá, hogy a német szövetségi tartományok korlátozni akarják a volt Szovjetunió területéről érkező zsidók bevándorlását. “Például azt, hogy már csak olyanok jöhetnek, akik nem szorulnak szociális segélyre, csak azok, akik elég fiatalok ahhoz, hogy hasznosak legyenek a munkaerőpiacon, hogy megint szelektív szempontokat alkalmazzanak, azt nem tudom elfogadni” – mondta Spiegel. Habár ez a helyzet semmiképpen sem hasonlítható az auschwitzi rámpához, ez nem változtat azon, hogy “úgy érezzük, megint arra emlékeztetnek minket”, amikor “Németországban ismét osztályozzák a zsidókat”.

BPI-info

Comments are closed.