Forrás: Erec

Közel 35 zsidó fiatal töltött együtt egy hétvégét 2005. március 3. és 6. között, hogy egy izraeli vendégelőadó segítségével többet tudjon meg a mai izraeli helyzetről. A magyar résztvevők mellett diákok érkeztek Bulgáriából, Csehországból, Horvátországból, Romániából és Szlovákiából is. A szeminárium a Hagshama Department, a Szochnut és a Magyarországi Cionista Szövetség támogatásával jöhetett létre.

A külföldiek már a csütörtöki napot is a magyar fővárosban töltötték, ahol együtt megtekintettük a páva utcai Holocaust Dokumentációs Központ és Emlékhelyet és a Dohány utcai zsinagógát, melyet egy séta követett a zsidó negyedben. A Parlamentben tett látogatás után már a magyar résztvevőkkel együtt indultunk Leányfalura, a szeminárium helyszínére. A hétvégi fejtágításra érkezett Magyarországra Amir Oren, a Haaretz izraeli napilap újságírója, aki az újságírás mellett számos izraeli és nemzetközi hírcsatorna (rádió, televízió) munkáját is véleményezi, segíti.

A megnyitó ünnepi sabati vacsorán Tova Pinto, a Szochnut közép-kelet európai irodájának igazgatója és Lantai Linda, a Hagshama Department magyarországi koordinátora köszöntötte a fiatalokat. Az előadások már az este elkezdődtek. Amir Oren összefoglalójában ismertette, hogy mégis milyen témákkal fogunk foglalkozni a hétvége folyamán. Szó esett többek között a ország biztonsági helyzetéről, az arab-zsidó konfliktus eredetéről és a mai állapotról, az izraeli politikai rendszerről és elemeiről, valamint Izrael és a világ más államai közötti kapcsolatról.

Jehuda Sharon, a Szochnut oktatási kiküldöttjének workshopjában arról beszélgettünk, hogyan lehet vitázni, érveket felvonultatni a palesztinokkal szemben. Egy másik előadáson több információt megtudhattunk az oktatási osztály MASZA programjáról.

Meir Beck, a Szochnut alija kiküldöttje a meglévő izraeli turista és tanulási programokról adott áttekintést, hangsúlyozva, hogy az elmúlt évtől nagy mértékben nőtt a magyar alijázók és a különböző programokon résztvevők száma.

A szeminárium sikerrel zárult, a résztvevők nagy része tudását és élményeit gazdagítva térhetett vissza hazájába.

Mi magyarok vasárnap este még egyszer találkozhattunk Amir Orennel, aki a Kidma klubjában tartott előadást azoknak, akik nem tudtak az egész hétvégén részt venni, de mégis érdekeltek a témában.

Comments are closed.