Forrás: Híradó

A pesti zsidónegyed romos állapotára hívja fel a figyelmet az ÓVÁS! civil szerveződés a Rumbach Sebestyén utcai zsinagógában április 21-én rendezendő hangversennyel.

A rendezvénnyel a szecesszió atyjának is nevezett bécsi építész, Otto Wagner által tervezett zsinagóga megóvásának fontosságára akarták ráirányítani a figyelmet. Az eseményt a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége is támogatja.

A különleges, jelenleg építési területnek számító helyszínen adott koncerten Mahler Adagietto tétele, valamint Weiner Leó, Bartók Béla és Max Bruch művei szerepelnek.

Az ÓVÁS! civil szerveződés Budapest kulturális örökségének védelmére jött létre, különös tekintettel a régi pesti zsidónegyed megőrzésére.

Az alapítók 2004 júniusában beadvánnyal fordultak a Kulturális Örökségvédelmi Hivatalhoz illetve a Fővárosi Önkormányzathoz, amelyben felhívták a figyelmet az általuk tarthatatlannak ítélt helyzetre, és azonnali intézkedést sürgettek.

Fellépésük sikeres volt, mert rövid idő alatt levették a bontásra ítélt épületek listájáról a romos, de gyönyörű épületeket.

Comments are closed.