Forrás: Erec

II. János Pál pápa “a béke embere, a zsidó nép barátja volt” – jelentette ki Ariel Sharon az izraeli kormány ülésén a pápa elhunyta alkalmából. “A világ a jelenkor egyik legfontosabb vezetőjét vesztette el, akinek sokáig fogunk emlékezni tetteire, amelyek a népek és nemzetek közti megértést és toleranciát szolgálták.” – tette hozzá a miniszterelnök.

Mose Kacav, Izrael állam elnöke a zsidó nép nevében fejezte ki megrendülését és együttérzését a keresztények millióival. Szavai szerint II. János Pál olyan egyházi vezetőként marad meg az emberek emlékezetében, aki “bátran kiállt, hogy véget vessen egy történelmi igazságtalanságnak, amikor hivatalos formában visszautasította a zsidókkal szembeni előítéleteket és vádaskodásokat”.

Simon Peresz miniszterelnök-helyettes, az izraeli Munkapárt elnöke “igazi szellemi vezetőnek” nevezte az elhunytat, aki nem csupán hagyományos híveit, de az emberiség egész családját magához ölelte. Karol Wojtyla “az emberiség legjobb tulajdonságait testesítette meg” – fogalmazott Peresz.

Szilvan Salom izraeli külügyminiszter a jeruzsálemi rádióban szintén ezt emelte ki, amikor rámutatott: a katolikus egyház és a zsidók közötti kapcsolatokban a megbékélés új korszakát nyitotta meg a szentatya. A miniszter egyúttal reményének adott hangot, hogy a következő római pápa is ápolni fogja a Vatikán és Izrael közötti “pozitív kapcsolatokat”.

Kézfogások a pápa temetésén

Mose Kacav kezet fogott Bashar Assad szíriai elnökkel Rómában, II. János Pál pápa temetésén. A találkozót az tette lehetővé, hogy a szertartáson az izraeli és a szír küldöttség egymás mellett kapott helyett.

A gyászszertartás végeztével Kacav elnök találkozott az iráni elnökkel, Mohammad Khatamival is. A két elnök mintegy egyórás megbeszélése fárszi nyelven zajlott, mivel Mose Kacav Iránban született. Sajtójelentések szerint az izraeli elnök Abdelaziz Bouteflika algériai elnökkel is tárgyalt Rómában.

BPI info

Comments are closed.