Forrás: Erec

Újabb levélben kéri az orosz főügyészséget zsidó szervezetek betiltására egy népes állampolgári csoport, de törvényhozó ezúttal nincs benne – erősítette meg egy nemzeti-baloldali dumaképviselő.

A beadványt orosz ortodox hívők nevében, hétfőn küldte meg a főügyészségnek a kezdeményező csoport, amely az aláírásokat gyűjtötte – mondta Alekszandr Krutov az Interfaxnak Moszkvában. Médiajelentések szerint a beadványhoz ötezer polgár, köztük több ismert antiszemita művész, tudós, katonatiszt adta aláírását, szorgalmazva azoknak a zsidó szervezeteknek a betiltását, amelyek a Sulhan Arúhot (a zsidó magatartási kódexet) követik.

Krutov 18 nemzeti-baloldali és kommunista képviselőtársával együtt januárban botrányt kavart egy hasonló levél aláírásával, amely közvetlenül az auschwitzi haláltábor felszabadításának 60. évfordulója előtt nyilvánosságra került. Ezután Krutov sebtében visszavonta a beadványt, s a főügyészség közölte, hogy még nem foglalkozott vele érdemben.

Vlagyimir Putyin a nagyszabású oswiecimi megemlékezésen szégyenkezve elismerte, hogy még „Oroszországban is, amely mindenkinél többet tett a fasizmus legyőzése, a zsidók felszabadítása érdekében, gyakran látjuk manapság e betegség tüneteit”. De konkrét intézkedések nem történtek, s a hatóságok figyelmen kívül hagyták emberjogvédőknek azt a követelését, hogy indítsanak eljárást a honatyák ellen.

Comments are closed.