Forrás: Demokrata

Joseph Ratzinger az új pápa. Mostantól XVI. Benedek pápaként irányítja a föld közel 1,1 milliárd katolikus hívének hitéletét. Megválasztása Németországban büszkeséget és örömöt okozott, de szkeptikus hangok is megjelentek.

482 év óta először lett német egyházfő a római-katolikus egyház élén. A Sziksztuszi kápolnában 115 bíboros megválasztotta Joseph Ratzinger pápát. Mégpedig meglepő gyorsasággal. Már a negyedik választási körben egyezségre jutottak II. János Pál pápa utódja személyében.

Izraelben Ratzinger bíboros megválasztása vegyes reakciókat váltott ki. Az a tény, miszerint a 78 éves pápa gyermekként a Hitler Jugend tagja volt, sok izraeli személyében bizalmatlanságot kelt. Izrael állam kormánynyilatkozatban udvariasan csak annyit jegyzett meg, “biztos, hogy ez az új pápa múltjából fakadóan, elődeihez hasonlóan kemény hangot fog az antiszemitizmus minden megnyilvánulási formája ellen érvényesíteni”.

A világ szerint:

“Biztos vagyok benne, hogy XVI. Benedek pápa az elhúnyt II. János Pál pápa az emberi méltóság és a világbéke iránti elkötelezettségét folytatni fogja.”

Horst Köhler, német köztársasági elnök

“Nagy megtiszteltetés Németország számára. Egy világszerte elismert teológus.”

Gerhard Schröder, német kancellár

“Az, hogy egy németet pápának választottak, a büszkeség pillanata. Megtiszteltetés.”

Angela Merkel, CDU elnöke

“Nem csak a világegyháznak nagy nap ez a mai, hanem nagyszerű és csodálatos nap Bajorország és egész Németország számára is.”

Edmund Stoiber,CSU elnöke, bajor miniszterelnök

“Őszentsége jelentős tapasztalatot visz a magasztos hivatalba. Az Egyesült Nemzetek és a Szentszék közösen osztoznak nagy kötelezettségükben a béke, társadalmi igazságosság, vallásszabadság és a világvallások kölcsönös tiszteletben tartásának érvényesítéséért.”

Kofi Annan, ENSZ-főtitkár

“Franciaország a bizalmas dialógust folytatja a Szentszékkel, amelyet mindig is fenntartott, különösen a közös béke, igazságosság, szolidaritás és emberi méltóságért vívott harcban.”

Jacques Chirac, Franciaország államfője

“Jobban örültem volna, ha máshogy alakul.”

Georg Ratzinger, a pápa testvére

“Egy férfi ő, aki az Urat szolgálja.”

George W. Bush,USA elnöke

(Forrás: Die Welt, Tagesspiegel)

Comments are closed.