Forrás: Klubrádió

A THINKFilm megszerezte a Sorstalanság észak-amerikai forgalmazásának jogát – erősítette meg az MTI-nek Mark Urman, a New York-i forgalmazó cég filmosztályának vezetője. Urman elmondta, hogy az irodalmi Nobel-díjas Kertész Imre regényéből készült film kereskedelmi forgalmazását várhatóan 2006 januárjában indítják el. Először New Yorkban mutatják be, majd más városokra is sort kerítenek.

A promóciót idén kora ősszel kezdik meg, a filmet meghívott újságírók körében vetítik le és filmfesztiválokon mutatják be.

Kérdésre válaszolva Mark Urman elmondta, hogy idegen nyelvű filmek, különösen a művészfilmek észak-amerikai terjesztése esetén nem kópiaszámban gondolkodnak. Végső soron a sikertől függ majd, hogy az alkotás hány városba fog eljutni és egyszerre hány kópiát vetítenek – mondta. Megemlítette még, hogy a THINKFilmet régi kapcsolat fűzi a Los Angelesben élő, kanadai állampolgárságú Hámori András producerhez. A producer a MTI washingtoni tudósítójának telefonon elmondta, hogy megbízható és a film iránt elkötelezett partnert sikerült találni a THINKFilmben. Az elkötelezettség azért fontos, mert a forgalmazók gyakran csak ezért vesznek át egy filmet, hogy a másik forgalmazó elől elhalásszák, nehogy sikert csináljon vele, aztán pedig hagyják a polcon porosodni. A THINKFilm viszont szerződésben garantálja, hogy mikor mennyi pénzt fordít a film bevezetésére és forgalmazására. Hámori András elmondta, hogy a filmet szeretnék különböző mérvadó fesztiválokon bemutatni, egyebek között például a torontói és a chicagói filmfesztiválon. Az amerikai néző idegenkedik a szinkronizálástól, másrészt nem is tesz jót a filmnek. Egyébként ő beszélte rá Koltai Lajos rendezőt, hogy a filmet magyarul forgassák, mivel egy időben felmerült, hogy angolul készüljön el. Az amerikai kontinensen az első országok között jelentkezett Argentína és Mexikó, Európában pedig különösen biztatóan alakul a film ügye. A további forgalmazási elképzelésekről Hámori András elmondta, hogy Angliát, Spanyolországot és az ausztrál piacot célozza meg, majd némi szünet után a nagyon nehéz ázsiai piacra is szeretné eljuttatni a filmet. Hámori András elmondta, hogy legközelebbi tervei között szerepel egy amerikai film Robert Capa magyar fotóriporter életéről, amelyet részben Magyarországon forgatnának. A THINKFilm repertoárján szerepel Antal Nimród Kontroll című alkotása is. A Kontroll kereskedelmi forgalmazását Mark Urman tájékoztatása szerint három hete kezdték meg New Yorkban, és péntektől Los Angelesben is vetítik már. A New York-i vetítés üzleti szempontból lehetett volna jobb is, az alkotás azonban bámulatosan jó filmkritikát kapott, ami nagy örömére szolgált. A rendezőt, Nimród Antalt dicséretekkel halmozták el, és egy amerikai cég megbízást adott neki egy film rendezésére.

Comments are closed.