Forrás: Múlt-Kor

www.mult-kor.hu

Újabb régészeti bűntény Jeruzsálemben

2005. április 19.

A jeruzsálemi Templomhegyen korábban iszlám tisztviselők által felügyelt építkezés hulladékát kutatták át az izraeli régészek, és 3000 évesre becsült különleges leletekre bukkantak.

parfümtartó kerámiaedény,

agyag kecskeszobor

A leletekre az elmúlt öt hónap ásatásai során bukkantak, melyet egy hat évvel ezelőtt folytatott építkezés hulladékán végeztek el a régészek. Az akkori építkezés során a Jerusalem Post beszámolója szerint iszlám illetékesek engedélyével – komoly botrányt kiváltva – építettek fel egy mecsetet a Templomhegy oldalában. Az építkezés során mindenféle előzetes feltárás nélkül közel 10000 tonna építkezési hulladékot termeltek ki, mely az Izraeli Régészeti Hatóság feje szerint egy „precedens nélküli régészeti bűnténynek” felel meg.

A Bar Ilan Egyetem régészprofesszora, Gabriel Barkay tavaly saját finanszírozásból látott hozzá a 68 teherautónyi halom feltárásához, melyhez az idén már állami forrásokat is igénybe vehetett. Bár Barkay és az őt segítő önkéntesek eddig csak a halom 15%-át tárták fel, ám olyan, az Első Templom korából származó történelmi jelentőségű leletekre bukkantak, melyeket eddig csak elvétve találtak a különböző feltárásokon.

www.mult-kor.hu?article=9505

Minden jog fenntartva Š 2001-2004 Múlt-kor történelmi portál

A weblapon található információk közzétételéhez, másolásához a működtetők írásbeli beleegyezése szükséges.

Comments are closed.