Forrás: Demokrata

Egy holokauszttagadásért börtönben lévő német történész, Ernst Zündel szabadlábra helyezését követelte a Vér és Becsület Kulturális Egyesület.

Németország budapesti nagykövetsége előtt tüntetett a bíróság által első fokon feloszlatott Vér és Becsület Kulturális Egyesület és más társult szervezetek. A rendezvényen Ernst Zündel szabadlábra helyezését követelték. A most 66 éves, évtizedekig Kanadában élő Zündel közel 30 éve foglalkozik a holokauszt kutatásával, publikációi miatt többször annak tagadásával vádolták meg. Kanadában 15 hónapot töltött börtönben emiatt. Németország 2003-ban adott ki ellene elfogatóparancsot tömeges izgatás vádjával. 2005-ben Zündel önként hazatért szülőföldjére, ahol azonnal letartóztatták.

A rendezvény szónokai szerint a holokauszt-tagadás törvényi üldözése sérti a gondolat- és szólásszabadságot. Domokos Endre János, a Vér és Becsület ügyvivője szerint a holokauszt emléknapján a tüntetés résztvevői a ‘holokauszt-dogma’ áldozataira emlékeztek. Schuster Lóránt, a Magyar Nemzeti Front vezetője a vélemény-nyilvánítás szabadságának fontosságát hangsúlyozta. Kocsis Imre, a Lelkiismeret „88 Csoport nevében a ‘holokauszt’ szó jelentését (égő áldozat) ismertetve emlékeztetett, hogy Drezda bombázásakor háromszázezre haltak meg. A tüntetők petíciót szerettek volna átadn, de a követség munkatársai nem vették át azt.

(ton)

Comments are closed.