Forrás: Népszava

A csehországi roma szervezetek újabb petícióban kérik annak a vágóhídnak az eltávolítását, amely Lety u Písku városban található a holokauszt roma áldozatai emlékművének helyén – jelentette a Roma Sajtóközpont. Az emlékművet 1995-ben Václav Havel az akkori cseh köztársasági elnök avatta fel. A cigányoknak szánt koncentrációs táborban, amelyet a háború idején német protektorátus alatt cseh hivatalnokok vezettek, több mint 1300 romát tartottak fogva.

A lágerben a felnőttek mellett 241 gyermek vesztette életét. A tábor helyén 1974-ben egy sertésvágóhidat építettek, amely ellen a csehországi romák már a kilencvenes évektől tiltakoznak, eddig eredménytelenül. A roma szervezetek most egy új petícióban kérik a vágóhíd eltávolítását, és a köztársasági elnökhöz, a parlamenthez, az egyházakhoz és nemzetközi civil szervezetekhez fordulnak támogatásért.

Ondrej Gina, a Roma Regionális Szervezet kuratóriumának elnöke elmondta: ‘a jelenlegi kormányválság miatt a roma szervezetek a hónap végén nyújtják be a petíciót a köztársaság elnökének és a kormánynak.’ A romák ezen kívül arra is felszólítjuk a külföldi turistákat: ha látogatóba jönnek az országba, akkor tiltakozásképpen ne egyenek sertéshúst.

A roma holokauszt áldozatainak kárpótlásáért felelős bizottság és Milan Horácek európai parlamenti képviselő előkészítettek egy dokumentumfotó kiállítást, amely a romák Lety u Písku-i koncentrációs táborának szenvedéseire emlékeztet. A tárlat szervezői abban bíznak, hogy nyomást tudnak gyakorolni a kormányra a vágóhíd eltávolítása érdekében. A kiállítást júniusban a cseh parlament épületében rendezik meg. Népszava-információ

Comments are closed.