Forrás: SG

FŐOLDALIT/TECHHARDVERTUDOMÁNYJÁTÉKMOBILDIGICAMFILMLETÖLTÉSÁLLÁSAPRÓ (50 új) SGMAIL ÁRUHÁZ TÁRHELY

fórum | tartalom | saját fórum | hírdoboz | RSS | médiaajánlat | impresszum

Hírlevél:

Cikkek Fórum Letöltések Kedvencek — Szótárak Angol-magyar Magyar-angol Német-magyar Magyar-német — Keresők Google Yahoo Altavista

Szolgáltatások

Nyomtatás

Elküldés e-mailben

Cikkek a rovatból

Kiterjedt reklám­hadjáratot tervez a Microsoft

Árzuhanás a memória­piacon

Tárgyalások a Blu-ray és a HD DVD egyesítésére

A Napster másolás­védelmét is kijátssza a PyMusique

A Microsoft bemutatta a Longhorn újításait

ˇ MP3 miséket töltenek a lusta hívek

ˇ Az Adobe megveszi a Macromediát

ˇ Visszatér a fejlesztésekhez a Rambus

FőoldalIT/Tech

MP3 miséket töltenek a lusta hívek

2005. április 19. 02:23, Kedd – Berta Sándor

Amíg tart a pápaválasztó konklávé, a hívők és az érdeklődők kénytelenek találgatásokkal lefoglalni magukat és így kerül előtérbe számos kérdés, mint például milyen lesz, lehet az egyház a digitális XXI. században és hogy jut el majd Isten szava a hívőkhöz?

Hirdetés

A hívők kezdik felfedezni maguknak a digitális világot. Az egyház – különösképpen II. János Pál halála miatt – kezd újra reflektorfénybe kerülni. Az Egyesült Államokban nagy hagyományai vannak a fejlett technológiák felhasználásának a hittérítésben, illetve a hit gyakorlásában. Így például évtizedek óta vannak televíziós istentiszteletek, minden valamit magára is adó gyülekezetnek van internetes honlapja és a hordozható médialejátszó készülékek, mint amilyen például az Apple iPod elterjedésével új divat hódít: népszerűek lettek a digitálisan, MP3-as formátumban rögzített, majd újra lejátszott misék.

A legtöbb amerikai gyülekezet már évek óta használja a világhálót, hogy így hozhassanak létre egy olyan teret, ahol kinyilváníthatják a véleményüket a politikai, a társadalmi vagy a gazdasági kérdésekben. Az új divatnak már neve is van: godcasting, amely az iPod-ból származó podcasting szóból ered.

Az első digitálisan rögzített mise az Indiana szövetségi állabeli Greenwoodban lévő Mount Pleasant egyházközösség tagjához, Joyce Longhoz fűződik. Ő volt az első személy ugyanis, aki MP3 formátumba lementett egy misét, hogy később lejátszhassa azt az ismerőseinek, hiszen ki mondja, hogy Isten szava csak a templomban hallgatható? Később a közösség honlapján külön letöltési részt is felállítottak, ahonnan zsoltárokat, miséket lehet letölteni.

Nick Ciske (elől) a Vineyard egyházközösségben – jönnek az online misék

Nick Ciske, a minneapolisi Vineyard egyházközösség kommunikációs szakembere elmondta: soha nem hitték volna, hogy a digitális misék és a hitélet ezen formája ilyen népszerűek lesznek. Joyce Long tájékoztatása szerint a legtöbb letöltésre hétfőn kerül sor, ami azzal indokolható, hogy sok hívő a hétvégét a családjával tölti, így nem megy el a templomba, de semmiképpen sem akar lemaradni az aktuális miséről sem. A módszer annyira bevált, hogy napjainkban már a buddhista vagy a zsidó hitközösségek anyagai is ugyanúgy elérhetők digitális formában, mint a keresztény egyházak miséi.

A vallás egy olyan területté nőtte ki magát, amely kitűnően kihasználja az internet nyújtotta lehetőségeket. Egy felmérés szerint 2004-ben 82 millió amerikai (az internetezők kétharmada) szörfölt azért a világhálón, hogy valamilyen vallási témában tájékozódjon. De nem csak az Egyesült Államokban hódít az új divat, hanem Európában is. Németországban például nagy népszerűségnek örvend a Sermon Online nevű vallási portál, míg a nürnbergi Vaterhaus hitközség az 50 perces digitális formátumban rögíztett misék mellett még technikai segítséget is nyújt a számítástechnikához kevéssé értő hívőknek.

Comments are closed.