Forrás: NOL

Népszabadság Online, 2005. április 19. 15:31

Az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) huszonkét belföldi terrorcsoportot tart nyilván és figyel meg az ABC televízió értesülése szerint.

A hírtelevízió az FBI bizalmas jelentésére hivatkozva kedden arról számolt be, hogy jelenleg 340 nyomozati eljárás van folyamatban összesen huszonkét csoport ellen, egyebek közt gyilkosság, rablás, fenyegető levelekkel való zaklatás, gyújtóbombákkal elkövetett támadások ügyében.

A szélsőséges csoportok között található például az ‘Árja Nemzetek’ nevű fajgyűlölő, antiszemita alakulat és az újnáci Nemzeti Szövetség. A szélsőséges szervezetek egyebek közt neonáci koncertekkel és ilyen zenét tartalmazó CD-k forgalmazásával jutnak bevételhez.

Ezek a csoportok az FBI jelentése szerint hazafiként tisztelik Timothy McVeigh-t, a tíz évvel ezelőtt elkövetett oklahomai robbantásos merénylet egyik tettesét, akit ügyük mártírjának tekintenek. McVeigh 1995. április 19-én egy gépjárműbe rejtett házilagos készítésű bombával felrobbantott Oklahoma városában egy hivatali épületet. Az Egyesült Államok addigi történetének legsúlyosabb terrortámadásában 168 ember vesztette életét, és mintegy ötszázan sebesültek meg. Timothy McVeigh-t 2001. június 11-én kivégezték. Cinkosa, Terry Nichols többszörös életfogytiglani börtönbüntetését tölti.

(MTI)

Comments are closed.