Forrás: NOL

Népszabadság Online, 2005. április 19. 08:00

Az egyesült államokbeli San Franciscó-i fellebbviteli bíróság helyi idő szerint hétfőn visszahelyezte hatályba azt az alsóbb fokon elutasított keresetet, amelyben holokauszt-túlélők azzal vádolják a vatikáni bankot, hogy tisztára mosta a horvátországi usztasa rezsimnek az áldozatoktól elrabolt javait – jelentette az NBC televízió.

A fellebbviteli bíróság nem értett egyet az alsó fokú bíróságnak azzal a 2003. évi indoklásával, hogy a történelmi ügy rendezése teljes egészében a diplomáciára tartozik.

Idős holokauszt-túlélők eredetileg 1999-ben a San Franciscó-i szövetségi bíróságon indítottak gyűjtőpert a Vatikán nem hivatalos bankja, az IOR (Insituto per le Opere Religiose) és a ferences rend ellen. A bank a felperesek szerint több százmillió dollár értékben jutott az usztasa rezsim által elrabolt aranyhoz és más kincsekhez. A rezsim 700 ezer embert gyilkolt meg a jasenováci haláltáborban és másutt, többségükben szerbeket.

A vatikáni bank cáfolja a felperesek állítását, miszerint a második világháború idején átvette a hitleri Németországgal szövetséges fasiszta horvát állam által zsidóktól, szerbektől, cigányoktól és más áldozatoktól összerabolt kincseket. A felperesek ügyvédje kifejezte reményét, hogy az ügy végére hamarosan pontot lehet tenni, mivel ügyfelei már több mint ötven éve várnak kárpótlásra.

Az ügyvéd jelezte, hogy a fellebbviteli bírósági döntése, valamint az új pápa megválasztása új helyzetet teremt, amelyben esetleg peren kívüli megegyezés jöhet létre.

A svájci bankok 1998-ban elfogadták, hogy 1,25 milliárd dollárt fizetnek a nácizmus áldozatainak és hozzátartozóinak, akik azzal vádolták az alpesi ország bankjait, hogy eltitkolták sok millió dollárt érő betétjeiket és dokumentumokat semmisítettek meg a nyomok eltüntetése végett.

 (MTI)

Comments are closed.