Forrás: Népszava

A Hitlerjugend tagja volt a pápai trón egyik lehetséges várományosának tekintett Joseph Ratzinger bíboros, arra azonban nincsenek adatok, hogy atrocitásokban részt vett volna, sőt Magyarországon dezertált a német hadseregből – írta a The Sunday Times.

A brit vasárnapi lap a pápaválasztási procedúra kezdete elé időzített cikkében az MTI jelentése szerint azt írta: a katolikus egyház sok tagja előtt ismeretlen tény, hogy a német bíboros rövid ideig a hitleri ifjúsági szervezet tagja volt, és a német hadsereg egy légvédelmi ütegében szolgált. John Allen, Ratzinger életrajzírója a lapnak azt mondta: Ratzinger csak rövid ideig volt a Hitlerjugend ‘nem túl lelkes’ tagja. Lord Janner, a brit Holokauszt Oktatási Alap elnöke kijelentette: II. János Pál pápa óriási elismerést vívott ki azzal, amit a zsidó néppel és a zsidó népért tett. ‘Ha most olyasvalakit választanak (pápává), aki a háború idején a másik oldalon állt, az illető hátránnyal indul’ – mondta a brit főrend. A bíboros a brit lap szerint állítja, hogy soha nem vett részt harci cselekményben, és egyetlen lövést sem adott le, sőt fegyvere még csak meg sem volt töltve. Ratzingert Magyarországra vezényelték, ahol tankcsapdák felállítása volt a feladata, és látta a haláltáborokba szánt magyar zsidók összegyűjtését, de már 1944 áprilisában dezertált, és néhány hetet hadifogolytáborban töltött. A Sunday Times szerint a háborús múltjával kapcsolatos kérdőjelek ellenére Ratzinger pápai esélyeit elsősorban az a konzervatív álláspont csökkenti, amelyet a hit kongregációjának vezetőjeként a katolikus ortodoxia védelmében tanúsított. Egy név nélkül idézett liberális egyháztudós azt mondta: ‘rettenettel’ töltené el, ha Joseph Ratzingerből pápa lenne.

Képaláírások:

1. Joseph Ratzinger a Szentszék legbefolyásosabb személyisége az első számú esélyes

Fotó: Reuters

2. Már felállították a kéményt a Sixtus-kápolna tetején – ezt figyelik majd a következő napokban árgus szemekkel a vatikáni tudósítók

Fotó: Reuters

Comments are closed.