Forrás: Népszava

Az izraeli kormány felújította az egyeztetést a Palesztin Hatósággal, amelyről a Sarm-es-Sejk-i értekezleten határoztak, de amely röviddel később megszakadt. Az egyeztetésen a biztonsági rendszabályokat, a palesztin városok palesztin biztonsági felügyelet alá helyezését, a foglyok szabadon bocsátását, valamint az uszító cikkek és műsorok megszüntetését tekintik át. A két fél képviselői, Dov Weisglass és Szaeb Erekat már ma vagy holnap találkoznak.

Az izraeli kezdeményezés a Bush-Saron találkozó egyik eredménye.

George W. Bush az izraeliektől Mahmud Abbász palesztin elnök támogatását kérte, Abbásztól pedig azt, hogy egyeztessen Izraellel a gázai kivonulás ügyében. Az amerikai elnök megbízta a Világbank eddigi elnökét, James Wolfensohnt a Gázáról szóló izraeli-palesztin egyeztetés felügyeletével. Wolfensohn ezt a feladatot a közel-keleti ‘kvartett’ (USA, Európai Unió, Oroszország és ENSZ) nevében fogja teljesíteni. Ezzel gyakorlatilag nemzetközivé válik a gázai kivonulás ügye. Wolfensohn egyik célja lesz elérni, hogy a kiürítendő gázai zsidó települések házait ne bontsák le, hanem adják át a Palesztin Hatóságnak.

A palesztin Törvényhozó Tanács (parlament) tegnap elmulasztotta az utolsó lehetőséget a választási törvény megváltoztatására, s így a voksolást valószínűleg nem lehet már megtartani az eredetileg tervezett időpontban, július 17-én. A tanács kedden ül össze, s várhatóan a választások elhalasztásáról dönt. Hamász-források szerint a halasztás oka az, hogy Abbász pártja, a Fatah tart a vereségtől. Abbász legalább egy konkrét sikerrel szeretne a választók elé járulni, leginkább nagyobb számú palesztin fogoly szabadon bocsátását akarja kieszközölni. Az izraeli börtönokben mintegy 6000 palesztin tegnap éhségsztrájkkal tiltakozott fogvatartása ellen.

Yehuda Lahav (Tel-Aviv)

Comments are closed.