Forrás: Népszava

A Palesztin Hatóság hajlandó és képes egyeztetni Izraellel a kivonulást Gázából – közölte Mahmúd Abbász (Abu Mazen) palesztin elnök, amikor vasárnap Hoszni Mubarak egyiptomi elnökkel találkozott Sarm-es-Sejkben. ‘Azt mondtam az egyiptomi elnöknek, hogy hajlandók vagyunk a teljes együttműködésre az izraeliekkel, tudnunk kell azonban, hogy teljes lesz-e a kivonulás Gázából és mi lesz a kapcsolat a gázai kivonulás és a végleges rendezés között’, mondta Abbász. A palesztin elnök II.

Abdallah jordán királlyal is találkozott Ammanban és tájékoztatta az előrehaladásról a Palesztin Hatóság megreformálásának megvalósítása terén. Abbász feltétlenül meg akarja nyerni Mubarak elnök és Abdallah király támogatását reform-terveinek, mielőtt azokat május elejére tervezett washingtoni látogatása során bemutatja George W. Bush amerikai elnöknek. Yehuda Lahav (Tel-Aviv)

Hat Gripen érkezett Csehországba

Csehországba megérkezett az első hat Jas 39 Gripen a svédországi Linköpingből. A csehek tavaly júniusban kötötték meg a lízingszerződést Svédországgal 14 darab, negyedik generációs, többfunkciós harci gép tízéves bérletéről. Nyolc további gépet idén augusztusban szállítanak le a svédek. A cseh pilóták és a technikai személyzet kiképzése már befejeződött. Magyarország 2003-ban kötött szerződést Svédországgal 12 együléses és két kétüléses Gripen tízéves bérletéről és megvásárlásáról, a harci gépek 2016-ban kerülnek magyar tulajdonba. A jövendő magyar Gripeneket kezelő technikusok első csoportja tegnap érkezett meg a svédországi Halmstadtba, a svéd fegyveres erők műszaki iskolába. Elméleti és gyakorlati kiképzésük egy része Satenäsban, a svéd légierő F7-es bázisán folyik majd. A magyar Gripenek gyártása egyébként a tervek szerint halad a Saab linköpingi gyárában. Az első Gripen érkezését a svéd gyártók 2006 márciusára ígérik, a gépek leszállítása 2007 decemberében fejeződik be. (Népszava)

Kasmírról egyezkedtek

Az indiai-pakisztáni békefolyamat gyorsítása érdekében a két ország közös nyilatkozatot adott ki hétfőn a kasmíri tűzszüneti vonal megnyitásáról, de a pakisztáni elnök szerint a himalájai terület hovatartozása feletti indiai-pakisztáni vita megoldására a tűzszüneti vonal nem fogadható el állandó határvonalként Iszlámábád számára. Pervez Musarraf pakisztáni államfő (képünkön) hétfőn, háromnapos indiai látogatása befejeztével sajtóértekezletet tartott Újdelhiben. A tűzszüneti vonal megnyitásáról, az ezzel kapcsolatos több intézkedés meghozataláról a két ország vezetői már előző nap megállapodtak. (MTI)

Közös javaslat a romák ügyében

Az Európai Parlament (EP) négy legnagyobb frakciója, a néppárti, a szocialista, a liberális és a zöld képviselőcsoport a romákat érintő határozati javaslatot készít elő, amelyet az április végi brüsszeli ülésszakon szavaznak majd meg. Ez mérföldkő a testület életében, mert ebben az ügyben még soha nem született EP-határozat – mondta az MTI-nek hétfőn Brüsszelben Járóka Lívia fideszes európai parlamenti képviselő. Járóka annak kapcsán nyilatkozott, hogy ezen a napon a belga fővárosban az Európai Bizottság szervezésében konferenciát tartottak ‘Romák a kibővített Európában’ címmel, s ő tartotta a bevezető előadást. (MTI)

Társulási tárgyalások Belgráddal

Olli Rehn európai uniós bővítési biztos szerint Szerbia-Montenegró várhatóan már idén októberben megkezdheti a társulási és stabilitási tárgyalásokat Brüsszellel, de a siker érdekében közmegegyezés szükséges az európai integrációról, és folytatni kell a reformfolyamatot. Rehn hétfőn Belgrádban tárgyalt Boris Tadics szerb elnökkel, Vojiszlav Kostunica köztársasági miniszterelnökkel és Vuk Draskovics külügyminiszterrel. Megbeszélései után Rehn reményét fejezte ki, hogy miután a múlt héten Brüsszel pozitív minősítést adott az úgynevezett megvalósíthatósági tanulmányra, a 2000-es rendszerváltás ötéves évfordulóján, az idén októberben megkezdődhetnek a tárgyalások a társulási és a stabilitási szerződés aláírásáról. (MTI)

Leváltották a Legfelsőbb Bíróságot

Az ecuadori legfelsőbb bíróság leváltásáról döntött hétfőre virradóra a dél-amerikai ország parlamentje, amely tavaly december 8-án alakította át a testületet. A jelenlévő 89 honatya egyhangúlag szavazta meg a az ellenzék által előterjesztett határozati javaslatot. A képviselők még a hétfői nap folyamán megválasztják azt a különbizottságot, amely jelöli az ecuadori legfelsőbb bíróság 31 új tagját. (MTI)

Comments are closed.