Forrás: NOL

Népszabadság Online, 2005. április 18. 00:30

‘Kiki eldönthette, hogy személyesen mivel vállal közösséget, hova viszi testét’ – írja Araki blogjában a hétvégi eseményekről. Blogszemle

Araki az Ökofesztet választotta: ‘Szombaton három rendezvény közül választhatott, aki nem akart otthon ülni a cellájában, hanem valami közösségi élményre vágyott: csatlakozhatott az Élet Menetéhez, h emlékezzen, oldja az elfolytott magán- és köz-holokausztot, Ökofesztre mehetett a Gödörbe, h keresse a személyes és a közös alternatívákat, esetleg ünnepelhetett Viktor szektájával a Városligeti jég helyén. (Őt rögtön istenkirállyá választhatták volna ott sebtiben, könnyebb lenne mindannyiunknak.) (…)

Kiki eldönthette, h személyesen mivel vállal közösséget, hova viszi testét. Hol érzi magát a közösséghez tartozónak. Mesterem természetesen az Ökofesztre ment a Gödörbe.

A Gödör ideális helyszín – a korábbi TASZ rendezvény miatt: Joggal vagy szabad! – már múltja van. És szimbolizálja azt ami hiányzik és azt ami elveszett. Ahogy a szombati utolsó vitában (Karátson, Lányi és mások: lehet más a város) a pódiumról az akvárium klausztrofób terének középére körbe ülő ‘szellemi vezérek’ testesítették meg az oltár, a politikai közösségvállalás, és az összetartozás hiányát. Vagy éppen olyan amilyen, de meglétét. (Kézenfekvő törekvés lenne, h az alternatív mozgalmak törekedjenek ennek a helyszínnek a tartós megszerzésére, állandósítani és sűríteni kell ugyanis a hasonló együttléteket. A demokrácia-körök, a zöldek, a karitatív szervezetek és a szekták közös gyűjtőhelyét, aztán időnként letelepíteni őket az ozorai völgybe.)

Ez van ugyanis, itt tartunk: annyian gyűltek össze ahányán, annyit szóltak, amennyit mondani tudtak, és úgy érezték magukat, ahogy bírták.

Jellemző epizód, hogy a valóban gyakran hülyeségeket beszélő Karátson az egyik hallgatóból, Őz Zsoltból jogos indulatokat váltott ki, majd mielőtt ezt másodszor elmondhatta volna az őrsi gyűlésen, már jól ki is vezették.’ Tovább a blogba

Zöldtara is ott volt a Gödörben, miközben kettős életében a multinál éppen hibázott: ‘Tegnap délután, mialatt a Gödörben fílingeztem, beszélgettem meg előadásokat hallgattam, egy lány a multitól otthon várt, mert megbeszéltük, hogy megyek. De én teljesen elfelejtettem, csak késő este jutott az eszembe!’ Tovább a blogba

Az élhető város témájában a nolblog legalaposabb blogja podoé: ‘A Podmaniczky-terv értékelésének utolsó fejezetét bezabálta a gólem, és azóta nehezen tudok találni két-három órát újrairni… de közben, azért találtam egy-két érdekes dolgot. Az Ökofeszttel kapcsolatban végigjártam a résztvevők honlapjait, és hasznos információkat is találtam. Közben megjelent egy-két cikk is, amelyekben vannak reagálásra méltó elemek. Ha előbb nem, a hétvégén, mivel ünnep lesz, talán több időm marad arra, hogy a Podmaniczky-tervet ne csak befejezzem, hanem össze is foglaljam, úgy ahogy kell.’ Tovább a blogba

Jonaspeter is járt lányával az Ökofeszten: ‘Isteni gyerekes program helyszín. Ide-oda rohangáltak a tömegben. Mondtam nekik, hogy fesztiválra megyünk. Az már meg van nekik tavalyról a Szigetről, hogy a fesztivál az valamiféle gyerekjátszótér, ahol ők is azt csinálnak, amit akarnak, és mindenfélét kapnak.

Volt gyerekvigyázó foglalkoztató is, ahol azonnal kaptak egy hatalmas Tesco-plakátot, hogy jól összefestékezhessék magukat és a plakátot.

Közben odakint belefutottunk egy mszpés bennfentesbe, aki az előző napi kongresszus hatása alatt szinte levegővétel nélkül öntötte ránk a szoci-pletykákat. Gyula megborulásáról, meg a csakazértis-hangulatról.

Odabent az akváriumban, ragyogó verőfényben egy kerekasztalbeszélgetés zajlott. (…)

Töltöttünk a lányokba némi bioitókát és mentünk is ebédelni. Próbáltam még az autóban néhány ‘üzenetet’ elhelyezni a csajokban, hogy Ökofeszt, buli, Gödör, de természetesen, amikor lányom anyja megkérdezte, hogy hol voltunk a lányomból ez szaladt ki elsőre: Tescóba.

Benne az óriásplakát hagyta a legmélyebb nyomot.’ Tovább a blogba

Ballantinemég a köztársaságielnök-jelölő kongresszusnak lőtt utána: ‘Az MszP köti az ebet Csak odakötötte az MSZP az ebet a karóhoz, Szili Katalint az elnökjelöltséghez. El nem tudom képzelni, mire számítanak. Arra, hogy az SzDSz mégis beadja a derekát? Hogy a fideszesek átszavaznak? Azt mégsem gondolhatom, hogy eleve vesztésre játszanak’ Tovább a blogba

Comments are closed.