Forrás: NOL

A washingtoni Holokauszt Múzeum vitatja, hogy Magyarország kész lenne valamennyi, a kutatás számára fontos dokumentum átadására. Ez derült ki abból a beszélgetésből, amelyet munkatársunk folytatott Paul A. Shapiróval, a múzeum kutatóközpontjának vezetőjével. Az általunk megkérdezett intézmények ezt tagadják.

Az amerikai kutatóközpont mikrofilmre rögzíti a holokausztra vonatkozó dokumentumokat. Paul Shapiro és csapata – a dokumentumok lefilmezéséhez engedélyeket, illetve digitalizált dokumentummásolatokat kérve – végigjárja az érintett országok levéltárait a kelet-közép-európai régiótól a volt NDK archívumain át Kazahsztánig.

– Vegyesek a magyarországi tapasztalatok – így sommázott diplomatikusan Paul Shapiro. Míg a washingtoni magyar nagykövetség és Simonyi András nagykövet segítségéről elismerő szavakkal beszél, addig magyarországi tapasztalatai kevésbé kedvezőek. – Itt nagyobb ellenállást érzékeltünk, mint sok más országban – mondta. Egy magyar kutatót idézett: „Hozzá kellene férni a kor magyar csendőrsége, a kényszermunkaszázadok dokumentációjához. Shapiro szerint előfordulhat, hogy titkosítottak egyes iratokat.

A küldöttség Budapesten négy országos szervezetnél járt. A Magyar Országos Levéltárban (az amerikaiak együttműködőnek jellemezték), a Budapest Főváros Levéltárában („nagyon készségesek voltak”), a Hadtörténelmi Levéltárban („igen jó kapcsolatok”) és végül az Állambiztonsági Szolgálatok Történelmi Levéltárában (ÁBTL).

Az ÁBTL április 11-én kötött megállapodást a washingtoni holokausztmúzeummal, hogy a két állam közötti szerződés alapján a vészkorszakra vonatkozó dokumentummásolatokat kapnak meg – tájékoztatta lapunkat Kónyáné dr. Kutrucz Katalin, a levéltár főigazgató-helyettese. A megállapodás kiterjed egy listára, amely több mint háromszáz dossziét tartalmaz. Egy-egy dossziéban akár több száz oldalnyi dokumentum is lehet, tehát összességében sok ezer oldalnyi iratról van szó. A dokumentumok átadásának a határideje három év, s ezt a levéltár tartja – mondta a főigazgató-helyettes.

A magyar nemzetbiztonsági szolgálatoknál nincsenek a vészkorszakra vonatkozó dokumentumok, beleértve a Jaross-listákat is. Ami náluk volt, azt már korábban átadták a levéltáraknak – mondta kérdésünkre a szolgálatok egyik illetékese.

Dunai Péter

Comments are closed.