Forrás: Híradó

Teljeséggel hazugságnak nevezte Ariel Saron izraeli kormányfő azokat a híreket, melyek szerint a gázai-övezeti után további egyoldalú kivonulásokat tervez palesztin területekről.

Határozott cáfolata az izraeli közszolgálati rádió jelentése szerint a kormányülésen hangzott el, ahol azt is megjegyezte: „Engem csak az útiterv köt, amely akkor nyer alkalmazást, amikor a palesztinok elszánják magukat arra, hogy felveszik a küzdelmet a terrorizmussal”. Az útiterv néven ismert nemzetközi békekezdeményezésnek, amely hosszú távon független palesztin állam létrehozását irányozza elő, nem része a gázai kivonulás.

Saron a Jediót Ahronót cmíű izraeli lap pénteken közölt információit cáfolta, ebben állt az, hogy a miniszterelnök nem kívánja beérni a gázai 21 zsidó telep és még 4 ciszjordániai kolónia kiürítésével, hanem továbbiakat fontolgat.

Egy Saronhoz közel álló, névtelenül nyilatkozó személyiség, ugyancsak pénteken szintén azt fejtette ki az AFP-nek, hogy a kormányfő egyéb egyoldalú lépéseket tervez arra az esetre, ha bebizonyosodik, hogy nincs kilátás a palesztinokkal való megállapodásra. A további egyoldalú kivonulások Ciszjordániából – mondta az illetékes – alkalmasak lennének arra, hogy megkíméljék Izraelt a nemzetközi, benne amerikai nyomásgyakorlástól abban az irányban, hogy olyan békemegállapodást kössön a palesztinokkal, amely az 1967-es háborúban elhódított összes terület visszaadásán alapul.

Saron – emlékeztetett az illetékes – a múltban tervezte már azt, hogy Izrael maga határozza meg egy jövőbeli palesztin állam határait egyes telepcsoportok annektálásával, más, elszigetelten álló kolóniákról lemondva. Izrael négy teleptömböt tartana meg: Gus Eciont Jeruzsálemtől délre, Gus Talmont Tel-Avivtól délre, az Arielhez tartozó kolóniacsoportot, amely 20 kilométernyire hatol be Észak-Ciszjordániába, valamint a Nagy Jeruzsálem telepeit, benne a legnagyobbal, Maale Adumimmal. Megőrizné továbbá a Jordán-völgy fölötti ellenőrzést, illetve – vallási-történelmi megfontolásokból – a Hebronban és környékén létesített kolóniákat.

A minisztertanács pénteken határozottan cáfolta ezeket az értesüléseket.

MTI

Comments are closed.